Locuiesc la oraș, dar trăiesc ca la țară. Țicleni, un oraș în județul Gorj, Oltenia, România, este o localitate dezvoltată în jurul exploatărilor din industria extractivă: petrol și gaze naturale. Dar este „oraș” doar cu numele pe hartă, transmite Digi24.
Din păcate, pensionarii se plâng de costurile mari ale vieții, iar tinerii părăsesc orașul pentru că nu-și găsesc de muncă.
Taxele și impozitele sunt ca la oraș, dar traiul ca la sat. N-au mai rămas decât 3.934 locuitori. Tinerii pleacă departe de orașul în care s-au născut pentru că nu-și găsesc loc de muncă.
Doar jumătate de oraș beneficiază de rețeaua de canalizare. În spațiile de joacă de lângă grădiniță, iarba este netunsă, iar mobilierul este rupt.
Primarul spune că a încercat să facă referendum pentru a retrograda orașul într-o comună. Pe de altă parte, el spune că localnicii ar trebui să se mândrească cu statutul de „oraș”.
Plecarea tinerilor a fost cauzată de o serie de factori nefavorabili, inclusiv lipsa investițiilor, infrastructura deteriorată și oportunitățile limitate de muncă.
Odinioară era un loc aglomerat și o destinație balneoclimaterică populară. Din cauza condițiilor de trai dificile, mulți au ales să plece din localitate.
Locuitorii vârstnici care au rămas își amintesc cu nostalgie de zilele în care orașul lor era un centru vibrant de sănătate și recreere, vizitat de oameni din întreaga țară. Astăzi, străzile sunt liniștite, iar multe dintre clădirile vechi ale stațiunii sunt abandonate și în paragină, scriu CANCAN și Pandurul.
Există o comună în România, care deși săracă și fără medic, se mândrește că are un ghid turistic, pregătit să arate vizitatorilor frumusețile zonei.Este vorba despre comuna Godeanu din județul Mehedinți, cunoscută drept una dintre cele mai sărace comune din ţară, dar situată într-o zonă superbă. Şi nu doar că este săracă şi fără medic, dar este și aproape părăsită. Doar ici colo, mai apare pe la poartă câte un localnic, de vârsta a treia.
Cei tineri au plecat la oraș și nu s-au mai întors, spun oamenii.De locuri de cazare nici nu poate fi vorba, în ciuda faptului că peisajul îți taie răsuflarea și ar merita să fie cunoscut de cât mai mulți turiști. Cât despre persoana care ocupă postul de ghid, autorităţile spun că mai face şi alte treburi, cel puţin până când localitatea va fi descoperită de oameni.
„N-ai cui să-i dai bună ziua pe stradă! Aşa este, mamă! Aşa este! Nu găseşti oameni să îngropi o babă, un moş. Nu. Toţi au plecat, cei tineri. Am rămas eu şi babele ca mine„, spune cu amărăciune o bătrână, potrivit observatornews.ro.
Sursa Foto: Shutterstock
Citește și: Cu ce se laudă comuna ”cea mai săracă din România”: „Nu găseşti oameni să îngropi o babă, un moş”