Sterling Resources anunță când ar putea România să devină exportator net de gaze naturale

Sterling Resources anunță când ar putea România să devină exportator net de gaze naturale
Publicat: 06/02/2013, 10:43
Actualizat: 30/01/2019, 22:42

România ar putea deveni exportator net de gaze până în anul 2020, după posibile descoperiri importante de depozite gazeifere în acest an, care ar plasa rezervele românești din Marea Neagră la 600 de miliarde de metri cubi, a declarat șeful diviziei române a Sterling Resources, Marc Beacom.

„Este cel mai atractiv an de până acum pentru explorare și foraj în sectorul românesc al Mării Negre. Presupun că vom vedea descoperiri majore, cu toate săpăturile care vor avea loc în 2013”, a declarat Beacom, directorul general al diviziei românești a companiei canadiene Sterling Resources, într-un interviu acordat Bloomberg la Sofia.

Pentru exploatarea rezervelor de 600 miliarde de metri cubi previzionate de Beacom va fi nevoie de investiții de până la 30 miliarde de dolari, potrivit managerului Sterling, care citează un studiu efectuat de compania de consultanță Purvin & Gertz. Cheltuielile operaționale necesare pentru producție ar putea ajunge la 25 miliarde de dolari, a afirmat el.

Totodată, guvernul român ar urma să încaseze 45 miliarde de dolari din taxe și redevențe pe parcursul exploatărilor, anticipează Beacom.

„Este practic o apreciere estimativă, iar până când vom începe să forăm și să dovedim rezervele nu vom ști despre cât este vorba, suntem într-o etapă preliminară”, a adăugat el.

Compania canadiană Sterling Resources deține drepturile de explorare pentru două perimetre din sectorul românesc al Mării Negre, respectiv Midia și Pelican. Compania are operațiuni și în Marea Britanie, Olanda și Franța.

OMV Petrom și ExxonMobil Exploration and Production România au anunțat anul trecut o descoperire semnificativă de gaze la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.

Extracția de gaze în Marea Neagră este preconizată pentru sfârșitul deceniului, iar exploatarea zăcământului, estimată pentru o perioadă de zece ani, ar putea asigura independența energetică a României în privința gazelor naturale.

La finele anului trecut, directorul responsabil de explorare și producție din OMV, Jaap Huijskes, a declarat că Guvernul român dorește ca gazele pe care OMV le-ar putea extrage din Marea Neagră să fie vândute în primul rând pe piața românească, pentru a înlocui importurile, dar totul depinde de preț și de sistemul de taxare.

Sterling Resources a semnat un acord cu ExxonMobil Exploration and Production Romania și OMV Petrom pentru vânzarea unui segment al perimetrului petrolifer 15 Midia din Marea Neagră.

„Sperăm că vom finaliza în curând tranzacția. Trebuie să treacă prin etapele aprobării de către guvern”, a precizat Beacom la Sofia.

El a adăugat că Sterling nu are intenția să vândă alte active din Marea Neagră și caută parteneri care doresc să investească în perimetrele pe care le deține.

„Există companii interesate. Dorim să ne reducem participația la perimetre. Suntem o companie prea mică și avem o expunere prea mare”, a afirmat Beacom, refuzând să precizeze care companii și-au exprimat interesul pentru perimetrele din Marea Neagră.

România nu exportă în prezent gaze, neavând capacitatea tehnică pentru astfel de operațiuni. Prin conducta care interconectează sistemele de gaze din România și Ungaria partea românească poate numai să importe. Alte două conectări, cu Bulgaria și Republica Moldova, sunt în construcție.

Secretarului de stat în Ministerul Economiei Rodin Traicu a declarat în luna octombrie că România va putea exporta gaze naturale începând cu anul 2013, după eliminarea restricțiilor tehnice.

România are doi producători mari de gaze, Romgaz Mediaș și OMV Petrom, care asigură două treimi din consum. Diferența este importată prin intermediari din Rusia.

Oficialii OMV Petrom au afirmat de mai multe ori în ultimii ani că intenționează să exporte gaze.

Realizatea conductelor de export al gazelor a fost una dintre condițiile discutate de România cu Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ucraina vs. „Beretele negre”: Cum a arătat primul atac ucrainean asupra trupelor de elită ale...
Firma lui Silviu Prigoană, preluată 'ostil' de fostul lui șofer! Dezvăluiri uluitoare după decesul fostului...
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
Presa occidentală susține că patru țări din Europa urmează să fie invadate de Rusia. Hari...
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu...
Cine a fost Silviu Prigoană. Omul de afaceri a murit marți, la 60 de ani
Rusia interzice prin lege promovarea unui mod de viaţă „fără copii”
EXCLUSIV | 'L-am blestemat! A murit la 5 ani de la pierderea copilului meu!'
Cum și-a pierdut, de fapt, Silviu Prigoană piciorul! „Mi-am tăiat singur tendonul, pentru că medicii...
Cod galben de vreme severă în 14 judeţe. Zonele unde sunt așteptate ploi, lapoviţă şi...
Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Cei doi și-au...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primește Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Două săptămâni de reduceri la sute de mașini! Skoda Octavia și Toyota C-HR la prețuri...
Prinţul moştenitor saudit susţine că Israelul comite „genocid” în Gaza
Imagini HALUCINANTE cu cea mai MARE planetă din Sistemul Solar
Desert din strămoși. Cornulețe cu umplutură delicioasă
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul...
"Inima ni se face bucăți". Doliu la colegiul unde tinerii morți în accidentul de la...
Silviu Prigoană a murit! Vestea cutremurătoare a uimit întreaga Românie!
Silviu Prigoană a murit înainte să-și vadă visul cu ochii. Bifase un rol de excepție...
BANCUL ZILEI. Polițistul: - Bulă, de ce alergi cu 80 km/h prin oraș?
Rivalii Google din Europa vor să-și lanseze propriul motor de căutare