Activitățile principalelor 100 de companii din Germania tind să încetinească, înregistrând o scădere cumulată a cifrelor de afaceri, pe fondul crizei energiei și al tensiunilor internaționale, arată un studiu al grupului de audit EY, care avertizează asupra persistenței presiunilor în anul 2024.
”Cele mai multe companii din Germania au intensificat vânzările anul acesta, dar principalele 100 de firme listate la burse au înregistrat o scădere cumulată a cifrelor de afaceri de 9% în primele trei trimestre din 2023, acesta fiind rezultatul problemelor privind aprovizionarea cu energie. Cifrele de afaceri au crescut pentru 66 dintre principalele 100 de companii din Germania, scăzând pentru restul de 34. Prin comparație, în 2022, 93% dintre companii au raportat cifre de afaceri în creștere”, indică un studiu realizat de filiala germană a companiei multinaționale de audit Ernst & Young (EY).
În pofida problemelor, industria auto a continuat să prospere. Companiile Volkswagen, Mercedes-Benz și BMW ocupă primele locuri în materie de cifre de afaceri. Industria auto este singurul sector industrial care a înregistrat o creștere de două cifre a cifrei de afaceri.
”În timp ce producătorii auto și furnizorii au avut o creștere de 11%, cifrele de afaceri ale celorlalte ramuri industriale au crescut cu doar 5%, iar ale companiile de retail cu 4%. Sectorul medical înregistrează rezultate slabe, având o scădere de 12% comparativ cu activitățile intense din perioada pandemiei. Sectorul logistic s-a contractat cu 14%, iar industria chimică a scăzut cu 20%”, conform analizei realizate asupra activităților din perioada ianuarie-septembrie 2023.
Cele mai mari profituri au fost înregistrate în primele nouă luni ale anului de grupul Volkswagen (16,2 miliarde de euro), de Mercedes Benz (15,3 miliarde de euro) și BMW (14,1 miliarde de euro). Compania de telecomunicații Deutsche Telekom a avut profituri de 15,6 miliarde de euro.
Băncile și firmele de asigurări nu sunt incluse în studiu, întrucât performanțele acestora nu sunt considerate relevante pentru situația economică generală.
”Se intensifică presiunile. Multe companii au creșteri, deși slabe, de multe ori sub rata inflației. Anul acesta, factorul de creștere a fost industria auto, cu toate că, inclusiv în Germania, activitățile sunt în scădere, în contextul tendințelor mondiale slabe în privința vânzărilor de mașini noi. Iar starea de incertitudine politică la nivel mondial și războaiele alimentează sentimentul de nesiguranță, atât pentru companii, cât și pentru cetățeni. Nu sunt așteptate creșteri semnificative ale activităților economice anul viitor”, afirmă Henrik Ahlers, director executiv al filialei germane a grupului de audit EY.
Foto: Profimedia
Citește și: