Prima pagină » Economic » Studiu: Aproape 16.500 de firme au intrat în insolvență în 9 luni, cu 7,5% mai multe decât în 2011. „Criza se prelungește”

Studiu: Aproape 16.500 de firme au intrat în insolvență în 9 luni, cu 7,5% mai multe decât în 2011. „Criza se prelungește”

Studiu: Aproape 16.500 de firme au intrat în insolvență în 9 luni, cu 7,5% mai multe decât în 2011.
Nouă din zece firme intrate in insolvență în perioada analizată sunt microîntreprinderi.

Aproape 16.500 de firme din România au intrat în insolvență în primele nouă luni din acest an, în creștere cu 7,5% față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 17% mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului 2010. Peste jumătate din aceste insolvențe au fost solicitate de către debitori.

Nouă din zece firme intrate in insolvență în perioada analizată sunt microîntreprinderi, dar acestea reprezintă sub 10% din cifra de afaceri consolidată, 12% din numărul de salariați și 0,5% din valorea cumulată a datoriilor, reiese dintr-un studiu realizat de Coface România. 

„Criza se prelungește în România, având în vedere că încă se înregistrează o creștere a numărului de insolvențe. Pentru sfârșitul anului estimăm o creștere cu 10% față de anul trecut pentru că în octombrie, noiembrie și decembrie se va înregistra o medie de 2.000 de cazuri pe lună”, a declarat marți Constantin Coman, country manager Coface România, citat de Mediafax.

Firmele intrate în insolvență în primele nouă luni au în medie cu 10% mai mulți salariați față de cele din aceeași perioadă a anului trecut. „Chiar dacă, din punct de vedere numeric, ponderea întreprinderilor mijlocii, mari și foarte mari a reprezentat doar 3%-4% din totalul firmelor intrate in insolvență în primele nouă luni din ultimii trei ani de zile, ponderea cifrei de afaceri înregistrată de acestea în total cifră de afaceri, a crescut semnificativ, de la 40% în 2010 și 38% în 2011, la 70% în anul 2012”, se arată în studiu.

Cele mai mari creșteri de insolvențe nou deschise s-au înregistrat în domeniul comerț cu amănuntul, tranzacții imobiliare, hoteluri și restaurante și transporturi. 

Județele care au înregistrat creșteri semnificative ale insolvențelor în 2012 față de perioada similară din 2011 sunt: Vaslui, 120%, Constanța 80%, Bistrița-Năsăud 62%.

„Se observă o creștere a calibrului financiar și social al firmelor insolvente în primele nouă luni ale anului curent, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, ceea ce  a determinat creșterea cifrei de afaceri și a datoriilor firmelor insolvente, dar în acelasi timp, scăderea pe medie a ratei pierderii, a îndatorării și a duratei de încasare a creanțelor”, mai relevă studiul.
 

Citește și