Studiu EY. România câștigă în atractivitate în fața investitorilor străini. Câte locuri de muncă își propun să creeze anul acesta
Două treimi (66%) dintre investitorii străni plănuiesc să înființeze sau să își extindă operațiunile din România în următoarele 12 luni, procent peste media europoneană, de 41% și dubli față de cel din 2020 (27%), arată rezultatele studiului EY Romania Attractiveness Survey, studiu de atractivitate dedicat pieței din România, dat publicității miercuri. Infrastructura, strategia de gestionare a crizelor și nivelul de adoptare a tehnologiilor sunt principalii factori urmăriți de investitori, iar Capitala și municipiile Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov și Iași sunt cele mai atractive destinații din România pentru investiții străine.
Investițiile străine directe (ISD) au fost afectate de pandemia de COVID-19 în România, la fel ca în Europa și întreaga lume. În România, scăderea ISD a fost semnificativă, dar capacitățile în sectorul IT, proiectele de logistică și proiectele de dezvoltare în comerțul cu amănuntul au atras investitorii, înregistrându-se 57 de proiecte în 2020, care au generat aproape 2.000 de noi locuri de muncă, conform studiului EY Romania Attractiveness Survey, studiu de atractivitate dedicat pieței din România.
În 2020, investitorii au fost interesați de modul în care a fost gestionată pandemia în țările de destinație, pe lângă stabilitatea socială și politică, oferta de forță de muncă și competitivitatea țării în materie de costuri, se arată în raport.
Trei sferturi dintre investitori nu se mai raportează la pandemie
„România a înregistrat cea mai mare creștere a PIB-ului din Uniunea Europeană în primul trimestru al anului 2021, însă provocarea nu este încă depășită. Pandemia a avut un impact puternic asupra tendințelor economice globale, provocând modificări ale planurilor investiționale și schimbând factorii pe care liderii de afaceri îi iau în considerare atunci când evaluează destinațiile de investiții. Pentru a genera o creștere economică durabilă și sănătoasă, România trebuie să fie percepută ca o destinație de investiții stabilă și atractivă”, spune Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY România și Moldova și Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrală și de Sud-Est și Regiunea Asiei Centrale.
De altfel, investițiile sunt semnificative în primele patru luni ale anului, față de perioada similară a anului trecut, când România era în stare de urgență. Conform datelor din raportul privind balanța de plăți și datoria externă a Băncii Naționale a României, investițiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 2,3 miliarde de euro (comparativ cu valoarea netă negativă 43 milioane euro în perioada ianuarie – aprilie 2020), din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 2,19 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 133 milioane euro.
Pentru 2021, cea mai mare parte a investitorilor partipanți (75%) au declarat că planurile lor de investiții pentru 2021 nu mai sunt influențate de pandemia provocată de COVID-19, în timp ce doar 5% consideră că investițiile lor sunt încă afectate de pandemie. Prin comparație, în 2020, 43% dintre investitori au declarat că au fost influențați de reacția locală la pandemie. Rolul central al acestei crize se reduce constant și atenția se mută asupra schimbărilor structurale generate, precum și asupra noilor factori care prevalează în procesul decizional în privința investițiilor, se arată în raport.
În următoarele 12 luni, 66% dintre investitorii sondați plănuiesc să înființeze sau să își extindă operațiunile din România (peste media europeană de 41%), față de doar 27% în 2020. Infrastructura (52%), strategia de gestionare a crizelor (48%), precum și nivelul general de adoptare a tehnologiilor (30%) sunt indicați drept principalii factori urmăriți de investitori atunci când analizează posibilitatea de a investi în România, conform raportului EY. Anul trecut, principalul factor în luarea deciziei era stabilitatea regimului politic și legislativ, important pentru 66% din respondenți, față de24% în acest an
Pe termen lung, 41% dintre investitori consideră că atractivitatea României va crește după pandemie, iar principalele priorități ale statului ar trebui să fie: sprijinirea IMM-urilor (36%), încurajarea politicilor și atitudinilor de protecție a mediului (33%) și creșterea calității produselor și a valorii adăugate a serviciilor (31%).
Scădere a proiectelor peste media europeană
Criza provocată de noul coronavirus a avut un impact direct asupra fluxului investițiilor străine directe în România, care a scăzut cu 60,4% în 2020, față de 2019 și este la un nivel apropiat de minimul ultimilor 17 ani. Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 1.921 milioane euro în anul pandemic 2020, comparativ cu 4.849 milioane euro în perioada ianuarie – decembrie 2019, arată datele estimative ale Băncii Naționale a României de la finalul anului.
Raportul EY arată că pandemia a provocat o scădere cu 27% a numărului proiectelor ISD în România comparativ cu 2019, ceea ce a plasat-o peste media europeană (diminuare cu 13% a numărului proiectelor ISD în Europa). Deși scăderea este considerabilă, alte țări au înregistrat reduceri mai mari, cum ar fi Rusia (-49%), Ungaria (-54%) sau Belgia (-33%).
Locul ocupat de România în clasament (poziția a 18-a din 51 de țări europene) poate fi explicat și prin dinamica regională. Europa Occidentală rămâne cea mai atractivă regiune pentru ISD, cu o diminuare mai mică a proiectelor de investiții anunțate (-13%) față de Europa Centrală și de Est (-28%).
Potrivit raportului EY, în 2020, sectorul software și servicii IT din România a atras cel mai mare număr de proiecte ISD, cu o cotă de piață de 32%, în concordanță cu piața europeană în general. Sectorul comerțului cu ridicata, comerțului cu amănuntul și distribuției s-a clasat al doilea, cu o cotă de piață de 18%. Sectorul care a generat cel mai mare număr de locuri de muncă (1.000), ocupând locul al treilea, este industria electronicelor.
Serviciile pentru întreprinderi, ocupantul locului al doilea în ediția studiului de anul trecut, a înregistrat o scădere substanțială, de 10% a cotei de piață. Cu toate acestea, acest segment a reușit să genereze un număr considerabil de noi locuri de muncă pe piață (408).
Topul investitori străini
Franța este principalul investitor în România din perspectiva numărului de proiecte, potrivit raportului EY, cu o cotă de 16%. Germania și Regatul Unit ocupă locurile al doilea și, respectiv, al treilea, cu același număr de proiecte ISD anunțate în România în 2020, și cote egale de 12%, depășind Țările de Jos (11%) și Statele Unite (11%), aflate pe locul 1 în 2019.
Italia este principalul investitor sub aspectul locurilor de muncă create, cu aproximativ 900 de noi locuri de muncă anunțate în 2020 pentru 2021, potrvitit raportului. Pe locul al doilea, investitorii din China urmează să creeze în jur de 500 de locuri de muncă în România, urmați de cei din Franța, cu 250 de locuri de muncă.
Elveția și Statele Unite ocupă și ele locuri importante în clasamentul privind crearea de locuri de muncă, deținând cote de piață de 5% fiecare.
Orașele mari atrag cele mai multe investiții
Cinci mari orașe (București, Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași) reprezintă destinația pentru aproape 70% dintre toate proiectele ISD ale anului 2021, ceea ce demonstrează clar preferința investitorilor străini pentru localități dezvoltate, de mari dimensiuni.
În ceea ce privește tipurile de proiecte de investiții, logistica domină arena ISD, cumulând aproape o treime dintre proiectele anunțate pentru 2021. „Proiectele de vânzări și marketing urmează pe locul al doilea, iar pe locul al treilea, în mod surprinzător, se clasează proiectele de cercetare-dezvoltare. Acest ultim tip de activitate demonstrează un interes nou din partea investitorilor străini față de acest domeniu, având în vedere că România nu a atras multe proiecte de cercetare-dezvoltare în anii precedenți”, potrivit studiului EY.
Bucureștiul reprezintă principala destinație a ISD în România de mai bine de un deceniu. Cu toate acestea, intențiile de investiții indicate în cadrul sondajului arată un interes nou pentru alte regiuni, în special regiunea vestică a României, precum și regiunea sud-estică a Munteniei. Zona de nord-est a României nu a înregistrat progrese semnificative în privința ISD, în principal din cauza lipsei infrastructurii adecvate.
Care este plaja investițiilor planificate
Potrivit raportului EY, cele mai multe companii străine (69%) au planuri de investiții pentru 2021 care sunt evaluate la mai puțin de 10 milioane de euro, un nivel suficient pentru o piață de această dimensiune.
În plus, 20% dintre investitorii intervievați au declarat că investiția lor este estimată între 11 și 100 milioane de euro, iar 6% au spus că plănuiesc să investească între 101 milioane și 500 milioane de euro. „Chiar dacă aceste investiții de valoare mare sunt puțin numeroase, acestea arată un potențial de creștere în atragerea de sume mari în piață”, se arată în raport.
Cinci pași spre îmbunătățirea atractivității României
Raportul EY plasează creșterea gradului digitalizării pe primul loc pentru ca România să atrage mai multe investiții.
Pentru reconstruirea atractivității, România trebuie:
- Să acorde prioritate transformării digitale
- Să sprijine întreprinderile mici și mijlocii și să se concentreze asupra stimulentelor și politicilor fiscale atractive
- Să dezvolte sectoarele serviciilor logistice și producției și să investească în infrastructură fiabilă
- Să acorde o mai mare atenție politicilor de mediu și durabilitate
- Să sprijine dezvoltarea capitalului uman și a competențelor acestuia
Cercetarea în teren în cadrul studiului de atractivitate EY pentru România a fost realizată de Euromoney, între 2 și 31 martie prin intermediul interviurilor online cu 101 lideri de companii internaționale relevante, dintre care 50% sunt deja stabilite în România, iar 50% sunt stabilite în afara țării.
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 298.000 de angajați în peste 700 de birouri în 150 de țări și venituri de aproximativ 37,2 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2020. Prezentă în România din anul 1992, EY este liderul de pe piața serviciilor profesionale. Cei peste 800 de angajați din România și Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistență fiscală, strategi și tranzacții, consultanță către companii multinaționale și locale. Avem birouri în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Chișinău.