Depecierea leului din următoarele 12 lui este pusă de analiștii chestionați de Reuters pe seama evoluției deficitelor bugetare și a celui de cont curent.
„Riscurile vizează extinderea deficitului bugetar și a deficitului de cont curent”, a declarat Ciprian Dascalu, economistul șef al ING Romania.
Coroana cehă, zlotul polonez și forintul maghiar s-au depreciat în august, pierzând 0,9-2,0% din valoarea lor față de euro pe fondul temerilor de escaladare a războiului commercial dintre SUA și China și de retragere fără acord a Regatului Unit din Uniunea Europeană.
Cu toate acestea, mulți analiști se așteaptă ca turbulențele de pe piețele globale să se calmeze în următoarele 12 luni.
„Cred că unele dintre riscurile cheie se vor rezolva sau vor fi cel puțin stabilizate în cursul anului următor”, a declarat Radomir Jac, economist șef la Generali Investments CEE, exprimându-se în vederea tensiunilor comerciale globale și în privința Brexitului.
„Prin urmare, cred că zlotul, coroana și forintul au potențialul de a se consolida în următoarele 12 luni și vor depăși postura destul de slabă de la sfârșitul lunii august și de la începutul lunii septembrie”, a adăugat acesta.