Studiu: Mai mult de JUMĂTATE dintre angajatori VOR MAJORA pachetele salariale până la sfârșitul anului. Află care sunt DOMENIILE în care se fac ANGAJĂRI

Publicat: 13 09. 2018, 01:08
Actualizat: 19 11. 2018, 12:52

În următoarea perioadă, 46% dintre angajatori se așteaptă să plătească pachete salariale cu până la 10% mai mari pentru pozițiile noi, comparativ cu începutul anului, conform unui studiu desfășurat de BestJobs pe un eșantion de 682 de companii mici, medii și mari din România.

Astfel, 64% dintre angajatori estimează că vor scoate la concurs până la 10 poziții noi în semestrul doi din 2018, iar alți 21% – între 10 și 20 de poziții noi. Pentru fiecare poziție, 73% dintre companiile care vor face angajări caută între 1 și 5 candidați, iar cele mai bune perspective de angajare sunt în domenii precum vânzări (63% dintre companii au declarat că au în plan să angajeze pe astfel de poziții), administrativ (57%) și producție (54%). În schimb, angajații specializați în domeniile medicină și farmacie sau HoReCa (hoteluri-restaurante-catering) vor avea mai puține oferte de muncă la dispoziție, potrivit studiului BestJobs.

Competiția din ce în ce mai accentuată pentru candidați valoroși împinge angajatorii să extindă inclusiv pachetele de beneficii extra salariale. Astfel, angajatorii iau în calcul posibilitatea să includă beneficii precum pensii private facultative, vouchere de vacanță, salturi cu parașuta, reducere la biletele de avion și chiar masaj la birou, arată sondajul BestJobs.

 200.000 de locuri noi de muncă

„Piața muncii din România a avut o evoluție accelerată în prima jumătate din 2018, rata șomajului atingând minimul istoric de 4,5% conform datelor oficiale. Pe platforma de recrutare online BestJobs, angajatorii au scos la concurs aproximativ 200.000 de locuri de muncă, cu aproape 60% mai multe față de aceeași perioadă din 2017, iar tendințe similare de recrutare sunt așteptate și în a doua jumătate a acestui an”, se menționează într-un comunicat de presă al BestJobs.

Alți 18% dintre angajatori cred că este nevoie de pachete salariale cu 10%-20% mai generoase, iar 2% dintre angajatori se așteaptă inclusiv să fie necesar să ofere salarii chiar și cu 20% mai mari pentru poziții similare comparativ cu începutul anului. În aceste condiții, doar 34% dintre angajatori susțin că vor majora salariile cu mai puțin de 5%, în a doua jumătate a acestui față de prima parte.

Spre comparație, cea mai mare concurență pentru un loc de muncă, în primele șase luni din 2018, a fost în domeniul vânzărilor, cu peste 6.000 de poziții deschise, urmat de inginerie, cu aproximativ 3.000 de poziții noi, IT și auto-transport, fiecare cu peste 2.400 de poziții deschise. Angajații din HoReCa au fost și ei la mare căutare, cu peste 600 de poziții deschise doar în perioada martie-mai 2018, pe fondul tendințelor de recrutare pentru joburi sezoniere.

La polul opus, domeniile care au avut nevoie de cea mai puțină forță de muncă, în perioada analizată, sunt finanțele și administrativ, care au înregistrat 495, respectiv 330 de job-uri disponibile în primele șase luni din 2018.

Job-urile disponibile pe BestJobs au înregistrat peste 300.000 de aplicări

Cele mai multe poziții deschise în a doua jumătate a acestui an, de 47%, vor fi pentru job-uri de birou, urmate de cele pentru muncitori calificați (41%). Companiile caută, cu precădere, candidați pentru poziții full-time, în timp ce doar 24% dintre angajatori spun că au în plan să recruteze și pentru poziții part-time sau project-based.

De asemenea, majoritatea pozițiilor noi din perioada iulie-decembrie 2018 se adresează candidaților cu 2-5 ani experiență (54%), urmate de cele pentru candidați entry-level, cu până la doi ani de experiență (37%).

În prima jumătate de an, job-urile cele mai căutate au fost cele din cadrul unor companii precum eMag și Jysk, acestea înregistrând peste 10.000 de aplicări fiecare, urmate de job-urile din cadrul Interbrands și Oracle, cu peste 8.000 de aplicări pentru pozițiile deschise.

BestJobs este o platformă de recrutare online apărută acum peste 18 ani, iar, în prezent, pe aceasta se găsesc un număr de peste 2,5 milioane de profesioniști și peste 25.000 de joburi sunt active, în orice moment, atât în țară, cât și în străinătate.