Prima pagină » Economic » STUDIU. Numărul insolvențelor este în creștere în prima jumătate a anului. Care sunt sectoarele cele mai afectate

STUDIU. Numărul insolvențelor este în creștere în prima jumătate a anului. Care sunt sectoarele cele mai afectate

STUDIU. Numărul insolvențelor este în creștere în prima jumătate a anului. Care sunt sectoarele cele mai afectate
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

Cel mai recent studiu privind evoluția insolvențelor, lansat marți de Coface România, arată că în primul semestru din 2022 – o perioadă care, pe lângă provocările pandemiei, a cunoscut o creștere semnificativă a rate inflației, dar și debutul războiului din Ucraina – s-au deschis cu 16% mai multe insolvențe față de același interval din 2021.

Numărul insolvențelor noi deschise pe parcursul primului semestru din acest an a crescut la 3.510 firme, în creștere cu 16% față de aceeași perioadă a anului anterior, arată analiza Coface România, care a detaliat atât contextul, cât și perspectivele pentru perioada imediat următoare.

„Tabloul economic și geopolitic actual generează provocări financiare și incertitudini fără precedent. Inflația persistentă de peste 10% erodează încrederea consumatorilor, iar creșterea inevitabilă a dobânzilor descurajează investițiile din sectorul privat. Toate acestea frânează potențialul creșterii economice, ceea ce alimentează presiuni asupra deficitului fiscal. Astfel, cheltuielile publice sunt în creștere, fiind alimentate și de costul imens al facturii plafonării prețurilor la energie, în timp ce potențialul de majorare al veniturilor este limitat din cauza creșterii riscului de recesiune. În acest context, riscul majorării taxelor, sau adăugarea de noi taxe, crește considerabil, alimentând noi presiuni pe scăderea profitabilității companiilor”, arată analiza Coface.

Conform specialiștilor, efectele acestor fenomene se pot vedea în situațiile financiare ale companiilor active în România aferente anului 2021: capitalizarea firmelor rămâne  la un nivel scăzut, investițiile au crescut marginal față de anul anterior, capitalul de lucru rămâne negativ, în timp ce soldurile creanțelor și datoriilor comerciale au crescut la maxime istorice, amplificând riscul de contagiune.

Coface, companie prezentă de peste 25 de ani în România, este un furnizor de servicii integrate de management al riscului prin patru linii de business: asigurare de credit, informații de afaceri, colectare de creanțe și asigurări de garanții.

Previziunile specialiștilor

Creșterea numărului de insolvențe noi deschise în prima jumătate a anului curent, față de nivelul anterior pandemie, a fost de 6%, în primul semestru din 2019 fiind deschise 3.309 proceduri noi de insolvență. „Având în vedere contextul economic actual plin de incertitudiniși riscuri, insolvențele sunt preconizate să înregistreze un ritm de creștere susținut (+10%) anul acesta precum și anul următor”, arată analiza.

Analiștii Coface au analizat și pierderile financiare cauzate de companiile insolvente în primul semestru din acest an, acestea înregistrând la rândul lor o majorare, ajungând la 2,7 mld. lei, în creștere cu 36% față de impactul similar din aceeași perioadă a anului trecut, și aproape cât toate pierderile generate de companiile care au intrat în insolvență în anul 2020.

Cele mai multe insolvențe deschise în primul semestru al anului curent au fost înregistrate în sectorul construcțiilor (710), urmat de comerțul cu amănuntul (467) și comerțul cu ridicata și distribuție (407).

Dacă numărul insolvențelor deschise în sectorul de comerț este relativ stabil față de aceeași perioadă a anului precedent, sectorul construcțiilor raportează o creștere cu aproape 50%, principala provocare fiind gradul ridicat de îndatorare coroborat cu scăderea creditării pe segmentul rezidențial din cauza creșterii semnificative a dobânzilor.

Analizând numărul de insolvențe raportat la totalul firmelor active, cel mai afectat sector este cel al fabricării produselor textile, a articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte, care a înregistrat o rată a insolvențelor de 24 de companii la 1.000 de firme active, aproape de trei ori peste media la nivel național.

Radiografia mediului de afaceri

Potrivit Coface, numărul companiilor care și-au întrerupt activitatea în primul semestru din acest an a fost de 62.567, în creștere cu 12% față de aceeași perioada a anului anterior

În același timp, numărul firmelor nou înregistrate a crescut la 76.962, din care SRL reprezintă 57.808, cu 7% mai mult decât același semestru din anul precedent, reprezentând astfel maximul ultimului deceniu din perspectiva evoluției semestriale. Cuplarea creșterii importante a companiilor care își întrerup activitatea (+12%) cu cele noi înmatriculate (+7%) poate indica și o migrare a afacerilor vechi către cele noi.

După provocările de la debutul pandemiei, cu anul 2020, care a fost marcat de efectul de lacăt și incertitudini fără precedent, 2021 a cunoscut o revenire în forță, urmând că 2022 să debuteze cu războiul Rusia-Ucraina.

Specialiștii Coface arată că în continuare, investițiile nu reprezintă principalul motor de creștere economică și dezvoltare a companiilor active în România. Sectoarele unde investițiile au crescut mai accelerat pe parcursul anului 2021 comparativ cu media la nivel național (cca. 15% creștere medie netă a bazei activelor fixe) sunt agricultură (+23%), construcții (+19%), HoReCa (+17%) și producția și furnizarea de energie electrică (+16%).

Este nevoie de soluții ancorate în realitatea curentă

Durata medie de încasare a creanțelor la nivelul întregului mediu de afaceri a scăzut la 92 zile pe parcursul anului 2021, comparativ cu 117 zile în 2020, niveluri similare fiind raportate doar în perioada 2010-2012. Pe de altă parte, finanțarea acordată companiilor nonfinanciare de către instituțiile de credit a înregistrat un salt fără precedent pe parcursul anului 2021. Astfel, soldul creditelor bancare acordate tuturor companiilor la finalul anului 2021 era de 145 mld lei, în creștere cu 22 mld. lei față de finalul anului precedent.

Datele mai arată că producția industrială a cunoscut o creștere a costurilor de +25% în 2021 și +47% în primul semestru din acest an, dinamica salariului net a crescut cu 7% pe parcursul anului 2021, urmată de o accelerare în primul semestru din 2022 la +12%, iar dobânzile pentru creditele noi contractate în lei au crescut de la 4% (iunie 2021) până la 7,75% (iunie 2022).

„Primul semestru al anului 2022 conturează un tablou al mediului economic și de afaceri plin de provocări. Situația insolvențelor în S 1 confirmă tensiunile prin care trec firmele în încercarea de a supraviețui într-un cadru aflat în continuă schimbare. În acest context cu foarte multe incertitudini și provocări pentru mediul de afaceri, probabil numărul companiilor care își vor întrerupe activitatea va înregistra o creștere cu două cifre, amplitudinea și impactul financiar cauzate de companiile insolvente fiind dependențe de evoluția contextului geopolitic și a tabloului macroeconomic. Este important să urmărim toate aceste evoluții cu atenție și să răspundem nevoilor cu soluții ancorate în realitatea curentă”, a declarat Alina Popa, Country Manager, Coface România.

„Privind către viitor, principalele provocări ale companiilor derivă din presiunile asupra profitabilității și decelerarea investițiilor din cauza dobânzilor în creștere, scăderii consumului și a incertitudinilor fiscale. Toate acestea vor crește dificultatea de rambursare a datoriilor comerciale și bancare, ceea ce va alimenta continuarea trendului de creștere a insolvențelor”, au conchis specialiștii Coface.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și