Studiul, realizat de două organizații non-profit cu orientare de stânga, a contatat că aproape trei sferturi dintre companiile incluse în topul Fortune 500 al celor mai mari companii americane în funcție de venituri dețin subsidiare în paradisuri fiscale precum Bermude, Irlanda, Luxemburg și Olanda.
Cele două organizații, The Citizens for Tax Justice și U.S. Public Interest Research Group Education Fund, s-au folosit la realizarea studiului de declarațiile financiare depuse de companii la Comisia americană pentru bursă și valori mobiliare.
Apple păstrează offshore 181,1 miliarde de dolari, mai mult decât oricare altă companie americană, și ar datora fiscului 59,2 miliarde de dolari, dacă ar încerca să repatrieze fondurile în SUA, din trei paradisuri fiscale.
Grupul General Electric păstrează 119 miliarde de dolari în 18 paradisuri fiscale, Microsoft 108,3 miliarde de dolari prin intermediul a cinci subsidiare înregistrate offshore, iar grupul farmaceutic Pfizer 74 de miliarde de dolari, prin 151 de subsidiare din străinătate, se arată în studiu.
„Cel puțin 358 de companii, aproape 72% din cele din Fortune 500, operau subsidiare în paradisuri fiscale la sfârșitul lui 2014. Toate aceste companii dețin cel puțin 7.622 de subsidiare în jurisdicții considerate paradisuri fiscale”, potrivit raportului.
Un număr de 30 de companii din Fortune 500 păstrează offshore 1.400 de miliarde de dolari, respectiv 65% din totalul fondurilor de 2.100 de miliarde de dolari deținute în străinătate de companiile incluse în top.
Din cele 500 de companii, 57 au dezvăluit că s-ar aștepta să plătească taxe suplimentare în sumă totală de 184,4 miliarde de dolari, dacă și-ar repatria profiturile.
Din rapoartele financiare ale acestor companii rezultă că plătesc în străinătate taxe de circa 6%, comparativ cu un impozit pe profit de 35% în SUA.
Concluzia studiului este că Congresul ar trebui să ia măsuri hotărâte pentru a nu mai permite companiilor să se folosească de paradisurile fiscale și pentru a readuce corectitudinea în sistemul fiscal american, a reduce deficitul bugetar și a îmbunătăți funcționarea piețelor.