SUA ar putea vinde petrol din rezerva națională pentru a deprecia barilul, provocând pierderi Rusiei

SUA ar putea vinde petrol din rezerva națională pentru a deprecia barilul, provocând pierderi Rusiei
Publicat: 28/03/2014, 12:37

Washingtonul și aliații din Europa caută soluții de sancționare a Rusiei pentru situația din Ucraina, sancțiunile fiind momentan limitate la înghețarea activelor și interdicții de călătorie împotriva mai multor apropiați ai președintelui rus Vladimir Putin și împotriva unor politicieni pro-ruși din Ucraina.

Dacă ar vinde 500.000 de barili pe zi din rezerva națională de petrol, Statele Unite ar provoca deprecierea prețului petrolului cu 12 dolari, potrivit lui Philip Verleger, consultant și fost conslier în administrațiile Ford și Carter. O astfel de scădere a prețului petrolului ar genera pentru Rusia venituri pierdute de 40 miliarde de dolari din vânzările de petrol și gaze naturale, echivalentul a 2% din PIB, estimează analistul.

Secretarul pentru Energie din Guvernul SUA, Ernest Moniz, a respins această variantă, însă propunerea a fost discutată miercuri în timpul unor audieri în Congresul Statelor Unite, la mai puțin de o săptămână după ce miliardarul George Soros a vorbit despre aceeași soluție în timpul unui seminar la Berlin.

Statele Unite au puterea să dispună cea mai dură sancțiune posibilă împotriva lui Putin pentru anexarea Crimeei, deoarece America poate vinde din rezervele de petrol pentru a provoca scăderea prețurilor, a declarat Soros joia trecută la Berlin.

„America poate și ar trebui să devină o superputere în domeniul energiei. Ultimul lucru pe care îl dorește Putin este să concureze cu Statele Unite ale Americii în cursa din energie”, a declarat miercuri senatorul democrat Mary Landrieu, președinte al Comisiei pentru Energie și Resurse Naturale din Senatul Statelor Unite.

S-a discutat în ultimele săptămâni despre exporturi de gaze naturale extrase din SUA către Europa, pentru a reduce dependența continentului de gazul importat din Rusia, însă această soluție necesită timp, deoarece infrastructura nu a fost încă pusă la punct, potrivit lui Verleger. Astfel, vânzarea petrolului din rezerve reprezintă cea mai bună soluție imediată.

„Avem foarte mult petrol, de care nu avem nevoie. Îl putem vinde acum, astăzi, pentru a exercita presiune economică asupra Rusiei”, a declarat consultantul.

Statele Unite dețin rezerve de petrol de 696 milioane de barili, echivalentul necesarului național pentru 200 de zile, în timp ce legea impune rezerve echivalente cu consumul pe cel puțin 90 de zile. Rezerva națională de petrol a SUA a fost creată în 1975, în urma embargoului arab, pentru a proteja securitatea energetică.

Rezerva a fost accesată cel mai recent în anul 2011, când guvernul a utilizat 30 milioane de barili pentru a acoperi golul lăsat în piață de întreruperea exporturilor din Libia.

Având în vedere creșterea producției interne de petrol și gaze a SUA din ultimii ani, însoțită de o scădere semnificativă a importurilor, necesitatea întreținerii unei rezerve atât de vaste s-a diminuat. Astfel, Statele Unite dispun de tot mai multă flexibilitate în ceea ce privește utilizarea rezervei pentru a influența piața sau din rațiuni geopolitice, potrivit comentariilor de miercuri de la audierile din Senatul SUA.

Casa Albă a anunțat recent că guvernul va vinde 5 milioane de barili din rezerva petrolieră pentru a testa sistemul de distribuție, inclusiv un oleoduct la care s-au executat recent lucrări. Secretarul pentru Energie, Ernest Moniz, a subliniat vinerea trecută că decizia nu are legătură cu situația din Ucraina.

Totuși, analiștii consideră că măsura semnalează că Wahsingtonul este dispus să utilizeze rezervele de petrol dacă tensiunile din Ucraina vor escalada sau dacă livrările internaționale de țiței vor fi perturbate. Statele Unite au mai efectuat două astfel de teste. În august 1990, guvernul a eliberat 4 milioane de barili din rezervă, în timp ce Irakul invada Kuweitul.

Cotația de referință a petrolului pe piața SUA s-a plasat în medie la 98,51 dolari pe baril în acest an, față de nivelul de 107,87 barili a cotației Brent de la Londra, utilizată pe plan internațional, inclusiv în Europa.

Uniunea Europeană importă aproximativ o treime din necesarul de gaze naturale din Rusia, prin conducte care tranzitează ucraina.

Petrolul și gazele naturale generează aproximativ 50% din veniturile guvernului rus, potrivit estimărilor Departamentului Energiei din SUA.

Președintele american Barack Obama a declarat marți că Rusia va fi supusă unor noi sancțiuni dacă va efectua incursiuni în estul Ucrainei, după ce a anexat Crimeea.

Moniz a afirmat săptămâna trecută că utilizarea rezervei de petrol a SUA este condiționată de o declarație de urgență din partea președintelui.

Unii congresmeni se arată deja dispuși să aprobe atât eliberarea rezervelor de petrol, cât și exporturile de gaze naturale din SUA.

Totuși, unii analiști avertizează că utilizarea rezervelor de țiței pentru influențarea prețurilor ar avea un efect redus și temporar, fiind astfel o sancțiune ineficientă. Alți observatori notează că Statele Unite nu vor utiliza rezerva pentru a reduce prețurile, deoarece o astfel de măsură ar afecta și producătorii americani de petrol. În plus, petrolul produs de companiile americane presupune eforturi tehnice și costuri mai mari.

Alți analiști consideră însă că utilizarea rezervelor de petrol ar aduce câștiguri Statelor Unite, deoarece ar reduce importurile și ar ajuta exporturile de produse petroliere, precum carburanți, cu o marjă de profit mai ridicată pentru rafinării.

Dacă va opta pentru utilizarea rezervelor de petrol în vederea sancționării Rusiei, Statele Unite ar trebui să se asigure că alți producători nu vor reduce exporturile pentru a contracara impactul măsurii asupra prețurilor, remarcă Gary Hufbauer, cercetător la Peterson Institute for International Economics. Arabia Saudită, cel mai mare exporator din lume, ar putea coopera deoarece se opune rolului jucat de Rusia în conflictul din Siria, consideră expertul.

Între timp, companiile americane de petrol și gaze naturale fac lobby pentru ridicarea interdicțiilor privind exporturile de energie, introduse tot în urma crizei din anii ’70.

Exxon Mobil a anunțat, în luna decembrie, că sprijină ridicarea limitelor. Congresmeni influenți din Comisia pentru Energie și Resurse Naturale din Senat s-au arătat de asemenea în favoarea unei astfel de măsuri.

Departamentul Energiei a primit peste 20 de cereri din partea companiilor pentru avizarea unor investiții de miliarde de dolari în uzine de lichefiere a gazului natural, care să poată fi apoi încărcat în tancuri maritime și exportat. Până în prezent, autoritățile americane au avizat 7 astfel de proiecte.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ucraina vs. „Beretele negre”: Cum a arătat primul atac ucrainean asupra trupelor de elită ale...
Firma lui Silviu Prigoană, preluată 'ostil' de fostul lui șofer! Dezvăluiri uluitoare după decesul fostului...
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
Presa occidentală susține că patru țări din Europa urmează să fie invadate de Rusia. Hari...
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu...
Cine a fost Silviu Prigoană. Omul de afaceri a murit marți, la 60 de ani
Rusia interzice prin lege promovarea unui mod de viaţă „fără copii”
EXCLUSIV | 'L-am blestemat! A murit la 5 ani de la pierderea copilului meu!'
Cum și-a pierdut, de fapt, Silviu Prigoană piciorul! „Mi-am tăiat singur tendonul, pentru că medicii...
Cod galben de vreme severă în 14 judeţe. Zonele unde sunt așteptate ploi, lapoviţă şi...
Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Cei doi și-au...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primește Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Două săptămâni de reduceri la sute de mașini! Skoda Octavia și Toyota C-HR la prețuri...
Prinţul moştenitor saudit susţine că Israelul comite „genocid” în Gaza
Imagini HALUCINANTE cu cea mai MARE planetă din Sistemul Solar
Adevărul despre relația dintre Băsescu și Udrea: Am fost singurul care am...
Megan Fox este însărcinată! Dezvăluire plină de mister
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul...
"Inima ni se face bucăți". Doliu la colegiul unde tinerii morți în accidentul de la...
Silviu Prigoană a murit! Vestea cutremurătoare a uimit întreaga Românie!
Silviu Prigoană și marea sa durere. A suferit în tăcere
BANCUL ZILEI. Polițistul: - Bulă, de ce alergi cu 80 km/h prin oraș?
Rivalii Google din Europa vor să-și lanseze propriul motor de căutare