Statele Unite și Marea Britanie verifică tranzacții de criptomonede în valoare de peste 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un portal din Rusia, în cadrul eforturilor de contracarare a evitării sancțiunilor impuse de Occident Moscovei din cauza invaziei în Ucraina.
Potrivit unor surse citate de grupul media Bloomberg, plățile au fost efectuate prin intermediul platformei de conversie Garantex, folosind criptomoneda Tether.
Transferurile de fonduri au avut loc după ce platforma de tranzacționare Garantex a fost sancționată de Statele Unite și de Marea Britanie sub acuzația că ar facilita infracțiuni financiare în relația cu Rusia.
Tranzacțiile în valoare de peste 20 de miliarde de dolari vizate de verificări în Marea Britanie și în Statele Unite ar reprezenta una dintre cele mai mari încălcări ale regimului sancțiunilor internaționale impuse Rusiei.
Oficialii citați, care au preferat să mențină anonimatul, au declarat că investigațiile sunt în curs și că este prematur să fie anticipate concluziile, ținând cont de complexitatea și de opacitatea tranzacțiilor în criptomonede.
Tether, care se prezintă ca fiind stabilă și vizează ajungerea la paritate cu dolarul, este cea mai tranzacționată criptomonedă, cu cifre care depășesc 100 de miliarde de dolari.
Compania Tether a anunțat, ca reacție la ancheta lansată de Statele Unite și de Marea Britanie, că a blocat toate activele deținute de entități vizate de sancțiunile occidentale.
”În cazul Tether, toate activitățile se derulează online, toate tranzacțiile pot fi localizate, toate activele pot fi blocate și orice infractor poate fi capturat. Colaborăm în acest sens cu autoritățile de profil”, a afirmat un purtător de cuvânt al companiei.
Platforma Garantex nu a făcut niciun comentariu pe această temă.
Foto: Profimedia
Citește și: