Decizia a fost luată pentru ceea ce Washingtonul a reclamat ceea ce consideră a fi subvenții ilegale acordate de Uniunea Europeană grupului aeronautic Airbus, SUA amenințând declanșarea unui război comercial transatlantic, pe măsură ce economia globală se clatină.
OMC a constatat că, atât Airbus, cât și rivala sa americană Boeing au primit subvenții ilegale de miliarde de dolari, fiind vorba despre cea mai mare discută comercială corporativă din lume, cu o durată de peste un deceniu.
Înainte ca orice tarife să poată fi impuse, organul OMG de soluționare a litigiilor trebuie să adopte, în mod oficial, raportul tribunalului de arbitraj, într-un proces preconizat să dureze între 10 zile și 4 săptămâni.
Următoarea întâlnire este programată în 28 octombrie, dar Washington ar putea solicita o ședință specială la 10 zile după publicarea raportului tribunalului de arbitraj.
Analiștii susțin că orice nouă dispută amenință să înrăutățească schimburile comerciale transatlantice care sunt deja tensionate de tarifele vamale suplimentare introduse de Washington pentru importurile de oțel din UE și de amenințările privind introducerea unor tarife suplimentare pentru automobilele europene.
Ca reacția, UE a declarat, miercuri, că acțiunea Statelor Unite de a impune sancțiuni comerciale asupra importurilor din UE va fi neproductivă și ar risca să provoace daune pe ambele țărmuri ale Atlanticului.
Comisia Europeană, care supraveghează politicile comercială din 28 de state europene, a declarat că impunerea reciprocă de măsuri nu vor aduce decât prejudicii companiilor și cetățenilor de pe ambele maluri ale Atlanticului. Instituția a susținut că cele două părți ar trebui să ajungă la o soluționare echitabilă. „Dacă SUA decid să impună contramăsuri autorizate de OMC, va împinge UE într-o situație în care nu vom avea altă opțiune decât să facem același lucru”, a declarat Comisia, conform sursei citate.
În relația cu România, SUA este un important partener comercial, balanța comercială indicând, la jumătatea anului în curs, un excedent de 265,4 milioane euro, conform datelor oficiale.
SUA ocupă locul 3 în topul țărilor partenere în excendentul balanței comerciale la jumătatea anului și locul 14 în topul ponderii la export. România a exportat în SUA, în primele șase luni ale anului, bunuri de 677,7 milioane euro, în creștere cu 9,25% și a importat mărfuri americane în valoare de 412,35 milioane euro, în scădere cu 7,98%.
Principalele categorii de produse exportate de România în SUA au fost, confom unor date mai vechi ale Ambasadei României la Washington, computerele și produsele electronice, reprezentând 19,7 % din total, urmate de echipamentele de transport- 12,5% din total, de mașinării, cu excepția celor electrice – 10,4% din total și de produsele din plastic și cauciuc – 10%. În ceea ce privește importurile românești din SUA, principalele grupe de produse au fost computerele și produsele electronice – 19,1% din total, urmate de mașinării, cu excepția celor electrice – 16,4%, echipamentul de transport – 15,9% și produsele petroliere – 8,8% din total.