Sub 10% din bucureșteni își plătesc taxele locale cu cardul. „Îi așteptăm să vină să își ridice parola și userul pentru a plăti online”

Publicat: 02 10. 2014, 18:21

În top 10 primării din România privind numărul de plăți cu cardul a taxelor și impozitelor locale se mai regăsesc orașe precum Cluj-Napoca, Brașov, Baia Mare, Ploiești, Oradea, Pitești și Galați. 

„Colegii de la taxe și impozite au dus tot greul. Un număr de 99 de operațiuni la 1.000 de locuitori, adică 10%, nu mă mulțumește. Dacă doar 10 locuitori folosesc acest sistem, cred că sistemul trebuie extins. Îi îndemn pe locutorii sectorului 1 să utilizeze cardul pentru plata taxelor locale, pentru că sistemul este foarte sigur”, a declarat joi primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, într-o conferință de presă.

Clasamentul a fost alcătuit în cadrul celei de-a cincea ediții anuale a campaniei naționale de promovare a utilizării cardului pentru plata taxelor și impozitelor locale, organizată de Visa Europe. Pe durata competiției naționale între primării, respectiv în primul trimestru din 2014, valoarea tranzacțiilor de plată a taxelor cu cardul online a crescut de aproape trei ori, la 16,2 milioane de lei, în timp ce plățile la POS-urile instalate la casierii și în locațiile speciale – de exemplu în marile centre comerciale- au crescut cu 19%, la 82,5 milioane de lei.

„În primul trimestru, au fost realizate tranzacții cu cardul în valoare de 98,7 milioane lei la nivel național, reprezentând trei sferturi din valoarea totală consemnată anul trecut”, a declarat joi, într-o conferință de presă, Cătălin Crețu, director regional pentru România, Croația și Slovenia al Visa Europe.

Cât privește plata online a taxelor și impozitelor locale, directorul general al Direcției generale de impozite și taxe locale din Sectorul 1, Dorina Vasile, a declarat pentru gândul că locuitorii sectorului 1 sunt așteptați la sediul Direcției de taxe să își ridice credențialele – userul și parola – necesare pentru a-și plăti taxele locale de acasă, prin ghișeul.ro. ” Primăria Sectorului 1 s-a înrolat în ghișeul.ro în cursul anului trecut. Mai puțin de 10% dintre persoanele fizice și-au plătit taxele și impozitele locale prin ghișeul.ro și sperăm să reușim să creștem numărul lor. Îi așteptăm la sediul nostrul din strada Piața Amzei pentru a-și ridica fiecare plicurile sigilate cu userul și parola de acces în ghișeul.ro. Fiecare contribuabil își va putea schimba parola de acces în sistemul ghișeul.ro”, ne-a declarat Dorina Vasile. 

Pe scurt, pentru a face plata online, contribuabilii persoane fizice au nevoie de credențiale – un user și o parolă. De asemenea, primăriile trebuie să intre în Sistemul Național Electronic de Plată, pentru a putea accepta plăți online.

În prezent doar 118 primării – din cele peste 3.000 de administrații locale din țară -, cu 60% mai mult decât anul trecut, sunt înrolate în sistemul Ghișeul.ro, fie acceptă plata taxelor prin alte platforme online proprii, acoperind peste 70% din populația urbană.

Valoarea tranzacțiilor de plată cu cardul a taxelor și impozitelor locale a crescut în primele opt luni din acest an cu 27% față de aceeași perioadă a anului trecut, la 134 de milioane de lei. Totodată, numărul tranzacțiilor de plată cu cardul a taxelor locale a crescut cu 22%, la 374.166 de tranzacții. În anul 2013 românii au realizat 372.000 de plăți de taxe și impozite cu cardul, în valoare totală de 133 de milioane de lei.