Subiectul suprataxării mediul bancar, „scăldat” în explicații de Ionuț Stroe: „Hai să zicem, o contribuţie de solidaritate”
Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, afirmă că suprataxarea mediului bancar, avută în vedere de Guvern, reprezintă ”o contribuţie de solidaritate la un anumit moment”, dar care se bazează ”pe un profit excepţional pe care-l fac aceste bănci în anumite momente.” Acesta susţine că măsurile de reducere a deficitului bugetar trebuie făcute într-un mod responsabil şi că ele nu vor afecta foarte mult electoratul PNL.
Reamintim că perspectiva unei supraimpozitări a sectorului bancar din România, anunţată luni seară de Ministrul Finanţelor Marcel Boloş într-o emisiune televizată ca fiind în lucru şi „după modelul din Italia unde au o taxă specială de 40%“, a adus scăderi substanţiale marţi la Bursa de Valori.
Guvernul ar viza să obțină anul următor peste 2 miliarde de lei din taxarea suplimentară a sectorului bancar
„Primul capitol al acestor măsuri ar trebui să se refere la diminuarea cheltuielilor publice”
„Am spus-o şi insistăm, foarte probabil ca şi social-democraţii să fie de acord cu cele trei direcţii mari anunţate deja de noi. Primul capitol al acestor măsuri ar trebui să se refere la diminuarea cheltuielilor publice, la supleţea care trebuie s-o asigurăm unui stat mult mai funcţional şi mult mai ajustat decât până în momentul de faţă.
Cea de-a doua este legată de combaterea evaziunii fiscale şi mărirea gradului de colectare a taxelor pe care ar trebui să le încasăm şi nu o facem în momentul de faţă. Şi bineînţeles, cea de-a treia mare componentă, este vorba despre această ajustare a fiscalităţii, de fapt, hai să spunem aşa, o revenire la un echilibru în taxare şi o reaşezare a sistemului de taxe pe toate zonele, în vederea atingerii acestei ţinte de deficit bugetar”, a declarat, la RFI, Ionuţ Stroe, legat de viziunea PNL privind măsurile fiscale.
”Vă pot asigura că PNL a apărat cauza zonei de business, a mediului de afaceri, în aceste negocieri”
Întrebat dacă PNL este de acord cu suprataxarea băncilor, idee avansată de ministrul de Finanţe, Marcel Boloş, Ionuţ Stroe a explicat că ”este vorba despre anumite profituri excepţionale ale băncilor, menţionate de domnul Marcel Boloş,”
”Vorbim de ceea ce în Europa se numeşte taxare pe veniturile provenite din anumite distorsiuni, anumite anomalii ale pieţei. Este o discuţie care se poartă nu numai în România. Există ţări care au adoptat o astfel de taxare suplimentară a băncilor, există altele care au în dezbatere şi gândesc şi există unele care deja au făcut acest pas, nu este ceva inventat sau brevetat de noi, aşa cum nici în domeniul energiei, apropo de ce s-a întâmplat anul trecut, nu am făcut decât să urmăm un anume trend şi recomandări europene, ştiţi discuţia cu profiturile companiilor de energie în momente de criză, în care preţurile pe bursele de energie o luaseră razna (…).
Sistemul bancar şi zona energiei sunt domenii mari, sunt domenii cheie, unde din păcate, această inflaţie, creşterea dobânzilor, a preţurilor, au condus la profituri mari, profituri uriaşe, atenţie, care vin dintr-o anume poziţie dominantă pe piaţă, de exemplu, a sistemului bancar, sunt foarte puţini operatori bancari, ei practic generează din aceste servicii pe care le oferă oamenilor profituri şi suntem oarecum nişte consumatori captivi pe această piaţă.
E, hai să zicem, o contribuţie de solidaritate la un anumit moment, dar care se bazează pe un profit excepţional pe care-l fac aceste bănci în anumite momente. Deocamdată, nu există o formă finalizată”, a precizat Ionuț Stroe.
„Noi ar urma să mergem pe această linie a impunerii acestor profituri excepționale”
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat luni seară la Digi24, că există discuții pe tema suprataxării profitului excepțional al băncilor.
„Cheltuielile cu transferurile de capital în România sunt peste 20 de miliarde de lei, iar în ceea ce privește activitatea bancară, după modelul pe care deja îl avem în Italia, unde au o taxă specială de 40%, sau Ungaria și celelalte state membre care au impus taxe, și noi ar urma să mergem pe această linie a impunerii acestor profituri excepționale”, a explicat Marcel Boloș.