Guvernul suedez vinde participația de 7% pe care o deține la Nordea Bank, cea mai mare instituție de credit din țările nordice, în cadrul unui plan de privatizări menit să reducă datoria publică, ajunsă la 39,4% din PIB la finele lunii martie, informează Mediafax.
Suedia vinde aproximativ 284 milioane de acțiuni Nordea către investitori instituționali din țară și din străinătate, potrivit unui comunicat al guvernului, citat de Bloomberg. Oferta propune un preț cuprins între 75,5 și 76 coroane pe acțiune (8,8 euro).
Astfel, participația ar fi evaluată la 21,6 miliarde coroane (2,5 miliarde euro).
„Rolul guvernului este de a reglementa băncile, nu de a le deține. Acțiunile băncilor reprezintă active riscante, iar băncile trebuie reglementate strict și supravegheate în mod riguros. Astfel, obiectivul guvernului este de a vinde acțiunile pe care le mai deține statul”, a declarat într-un comunicat ministrul piețelor financiare, Peter Norman.
Guvernul condus de premierul Fredrik Reinfeldt a pregătit pentru privatizare participațiile statului la Nordea și la TeliaSonera, cel mai mare operator de telecomunicații din Suedia.
În iunie, Suedia și-a redus participația la Nordea de la 13,4% la 7%, obținând echivalentul a 2,2 miliarde euro la un preț de 75 coroane (8,7 euro) pe acțiune. Guvernul suedez a mai vândut acțiuni Nordea în februarie 2011, când a atras de asemenea 2,2 miliarde euro, la o cotație de 74,5 coroane pe acțiune.
Acțiunile Nordea au crescut cu 28% de la începutul anului și au închis marți la 79,2 coroane (9,2 euro).
Statul suedez a devenit acționar la Nordea în timpul crizei bancare din statele nordice de la începutul anilo ’90, când fostul grup Nordbanken a fost naționalizat în urma unor pierderi uriașe. Ulterior, Norbanken a fuzionat cu mai multe bănci din regiunea nordică și a devenit grupul Nordea. Cel mai mare acționar al băncii, cu o participație 21,4%, este grupul finlandez Sampo, care deține cea mai mare companie de asigurări din țările nordice.