SUPERPLAJELE. Paradisul „secret” al lui Ciprian Marica

Publicat: 19 08. 2014, 11:51

Fotbalistul Ciprian Marica este administratorul a 10.433 de metri pătrați de plajă în Mamaia, închiriată de la Administrația Națională Apele Române (ANAR). Chiria anuală pe care o plătește Marica este de 151.553 de lei, fără TVA, echivalentul a circa 4 euro pe metrul pătrat închiriat, cu TVA inclus.

Atacantul de la naționala de fotbal a României deține 99% din firma Caelia Mamaia SRL, restul de 1% aparținând președintelui de onoare al Stelei, Ion-Viorel Păunescu, conform datelor de la Registrul Comerțului. Administratorul firmei este Sautner Alexandru.

Firma, care a fost înființată anul trecut, a avut în 2013 un profit net de 1.967 de lei, reiese din datele de la Ministerul Finanțelor. 

Foto Facebook//Ciprian Marica

Pe plaja închiriată de la Apele Române și care se află în apropierea unui complex rezidențial deținut de președintele de onoare al Stelei, Viorel Păunescu, Ciprian Marica și-a deschis un bar luxos. Aici o șampanie (Joseph Perrier Covee Royale Rose) costă 430 de lei, iar cel mai scump vin italian este vândut cu 375 de lei. Un platou mediteranean costă 60 de lei, o supă de roșii – 20 de lei, un grătar cu trufe negre – 105 lei, iar un file de ton- 120 de lei.

Pe plaja lui Marica, închirierea unui sezlong costă 45 de lei, iar pentru un prosop tariful pe zi este de 10 lei. 

Foto Caelia-Mamaia.ro/Caelia Beach Mamaia

Printre locatarii complexului rezidențial din apropierea plajei Caelia se numără, pe lângă Ciprian Marica, și Ilie Năstase, Raluca Sandu, Dumitru Dragomir și Victor Pițurcă, conform presei locale.

Peste un milion de turiști merg anual pe litoralul românesc

Peste un milion de turiști merg în fiecare vacanță de vară pe litoralul românesc. Mulți dintre ei închiriază sezlonguri, baldachine, dar și șalupe, hidrobiciclete, ski-jet-uri. Pentru administratorii de plaje turistice de pe litoralul autohton plajele au devenit o adevărată afacere. În timp ce Administrația Națională „Apele Române” încasează anual, de la administratorii plajelor, prin chirii, circa 2 milioane de euro, patronii de plaje bagă anual în buzunare 30 de milioane de euro, potrivit calculelor Ziarului Financiar. Bani mulți le aduce acestora și ultima fiță, specifică hotelurilor de 5 stele, și anume „luxury tent”. La adăpostul cortului, clienții sunt răsfățați cu fructe și șampanie

Una dintre cele mai profitabile plaje este cea a stațiunii Mamaia, unde găsim și cel mai mare preț de închiriere de plajă – 45,36 lei pe metrul pătrat. ” Prețul a rezultat în urma procedurii de licitație”, potrivit datelor remise gândul de Administrația Națională Apele Române (ANAR). La polul opus se află plaja din Tuzla, pentru care firmele plătesc 1,19 lei pe metrul pătrat.

În stațiunea Mamaia există încă suprafețe de plajă neînchiriate, potrivit Apelor Române. La cea mai recentă licitație organizată de ANAR pentru opt sectoare de plajă au fost depuse 10 oferte.

Mamaia – cele mai scumpe plaje

Topul firmelor care au închiriat cele mai mari suprafețe de plajă în stațiunea Mamaia are pe primele cinci locuri firme diverse, unele neavând ca obiect de activitate turismul.

Clasamentul cuprinde firmele Romned Port Operator  SA, VegaTurism SA, Balcan Expres SRL, Caelia Mamaia SRL și Ventura Marea Neagră SRL. 

Suprafețele de plajă închiriate de fiecare dintre aceste firme în Mamaia variază între 10.000 mp și 24.000 mp.

Top firme după suprafața de plajă închiriată în Mamaia:

sursa ANAR

Romned Port Operator, cel mai mare administrator de plaje: „În Costinești avem toată plaja”

Romned Port Operator SA din Constanța, care are ca obiect de activitate manipularea de mărfuri în Portul Constanța, încărcarea și descărcarea de nave administrează în prezent aproximativ 70.000 mp de plajă închiriată în mai multe stațiuni, fiind unul dintre cei mai mari administratori de plaje turistice din România.

În Mamaia, Romned Port are închiriată o suprafață de aproape 24.000 mp, pentru care plătește la Apele Române o chirie anuală de 222.889 lei, echivalentul a 50.000 de euro, potrivit datelor furnizate gândul de Apele Române.

„Suntem operator portuar, dar avem și active turistice, avem hotel la Neptun. Deținem 6-7 sectoare de plajă în mai multe stațiuni, în total aproximativ 70.000 de metri pătrați. Nu am avut niciodată 190.000 de mp de plajă închiriată. Noi am participat la licitații la Apele Române în anii 2006 și 2008, în ultimii ani nu am mai participat”, a declarat pentru gândul un reprezentant al Romned Port Operator, care a solicitat să îi fie păstrat anonimatul.

Acesta spune că Romned Port Operator a renunțat la unele sectoare închiriate de plajă, returnându-le Apelor Române, pe motiv că firma nu își acoperea cheltuielile. ” Trei ani la rând am avut pierderi”, spun surse din operatorul portuar.

„În prezent deținem o bucată de plajă în Mamaia, iar în Eforie Nord – o bucată mică. În Costinești avem toată plaja, pentru că Apele Române au scos la licitație toată plaja de la Costinești, nu pentru că ar fi cea mai profitabilă. Și în Neptun avem o bucată mică de plajă”, ne-a precizat oficialul de la Romned.

La întrebarea dacă închirierea de plaje este o activitate profitabilă, oficialul de la Romned Port Operator spune că „este o activitate foarte grea și extrem de costisitoare”.  „Numai pentru utilajele de curățare a plajelor am investit 640.000 de euro, pentru cele opt mașini de curățat plaja. Vrem să ne recuperăm investițiile făcute și apoi cred că vom ieși din această activitate”, a declarat reprezentantul operatorului portuar, care a adăugat că după ce contractele actuale vor expira, Romned ia în calcul să nu mai participe la licitații pentru închirierea de plaje.

„Vrei un beach bar, plătești 10.000 de euro”

Pe de altă parte, reprezentantul Romned Port susține că și în domeniul închirierii plajelor „a intervenit politicul”. ” În urmă cu câțiva ani, țipau că sunt prea multe beach bar-uri (bar pe plajă n.n.), dar acum sunt de 10 ori mai multe. Vrei beach bar, plătești 10.000 de euro. Pe lângă chirie și alte costuri. La un hectar de plajă nu era voie să fie decât un beach bar. Acum, după ce unii și-au aranjat ploile, sunt beach baruri aproape unul lângă altul”, a  mai adăugat reprezentantul Romned.

Romned Port Operator a avut în 2013 un profit net de 4.006.638 de lei și un număr mediu de salariați de 189 de persoane. În 2012 a avut un profit de 5.004.403 lei și același număr de salariați – 189.

Romned Port Operator era, în 2012, cel mai mare administrator de plaje din România, potrivit Ziarului Financiar, cu aproape 200.000 mp de plajă închiriată în mai multe stațiuni de pe litoral. Firma este deținută de Victor Alexandru Băldescu, 61 de ani, care avea în 2011 o avere estimată la 7-8 milioane de euro, potrivit Forbes România.

Alexandru Băldescu este cunoscut și pentru pasiunea sa pentru cursele de mașini, participând ca pilot în mai multe raliuri.


 

Foto evenimente.easytrack.ro// pilotul Alexandru Băldescu

Vega Turism SA – plajă exclusivistă și cel mai scump hotel de 5 stele de pe litoral

Vega Turism, care operează cea mai mare plajă din Mamaia – Vega Beach, aparține Upetrom Grup, companie cu activități în domeniul forajului marin și terestru, producție de echipament petrolier și turism. Upetrom Grup este controlat de omul de afaceri Gabriel Comănescu.

În Mamaia, Vega Turism a închiriat o suprafață de 17.000 de mp de plajă, pentru care plătește anual 316.000 de lei, fără TVA, adică 18 lei pe mp, fără TVA.

Foto zf.ro//Gabriel Comănescu, CEO Upetrom

Vega Turism SA deține un hotel de 5 stele – Hotel Vega, un club exclusivist – Casa cu Lei, și agenția de turism Vega Travel.

Hotelul Vega din Mamaia este, potrivit datelor centralizate de Ziarul Financiar, cel mai scump hotel de pe litoralul românesc, tariful pentru o noapte de cazare fiind de 350 de euro. Prețul include micul dejun, accesul la plajă privată cu șezlong și umbrelă, acces la piscină.

Vega Turism SA a avut în 2013 o pierdere de 2.849.998 lei și un număr mediu de salariați de 158 de persoane. În 2012, societatea a avut o pierdere de 4.252.138 lei. Firma a avut 147 salariați, potrivit datelor de la Ministerul de Finanțe.
Hotelul are una dintre plajele exclusiviste de pe litoralul românesc, plaja privată Vega Vintage Beach.

Pe motiv că sunt informații confidențiale, reprezentanții hotelului din Mamaia nu au dorit să ne precizeze investițiile făcute pentru plajă sau dacă activitatea este profitabilă. 

Foto luxury tent//Hotel Vega Mamaia

” Toate investițiile au fost făcute pentru ca oaspeții hotelului să se simtă în siguranță și cât mai confortabil. Plaja este păzită non-stop. Anul acesta avem și un proiect nou pe plaja – luxury tent”, a declarant pentru gândul Raluca Dumitrașcu,  senior sales specialist al hotelului.

Plaja privată Vega Vintage Beach este certificată de catre organismul international „Blue Flag” din anul 2006, înainte de deschiderea hotelului (2008). Blue Flag este un certificat ecologic care asigură recunoașterea internatională a calitățatii plajei, calificativ care ia în considerare criterii precum calitatea apei, a plajei, managementul mediului, siguranța și informarea publicului.

Foto Ultima fiță la mare – luxury tent

Plaja dispune de  250 de șezlonguri și umbrele.

Balcan Expres SRL administrează a treia cea mai mare suprafață de plajă închiriată din Mamaia

Nu toți administratorii de plaje s-au arătat interesați să vorbească despre afacerea lor. Viorel Crăciun, care deține 50% din acțiunile Balcan Expres SRL, alături de Chespi Tagedin, care deține restul de 50% din acțiuni, nu a dorit să ne ofere informații despre plaja închiriată în Mamaia. „Nu putem să vorbim. Avem multă treabă. Vă puteți lua datele de la Apele Române”, s-a eschivat Viorel Crăciun.

Balcan Expres administrează o suprafață de circa 13.200 de mp în Mamaia, a treia cea mai mare suprafață de plajă închiriată în Mamaia, potrivit datelor furnizate gândul de Apele Române. 

Balcan Expres, care are activitate în domeniul restaurantelor, a avut în 2013 un profit de 151.953 lei, cu 24 de salariați. În 2012 a avut profit de 59323, și 16 angajați, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor.

Administratorii de plajă, obligați să interzică activitățile de comerț ambulant pe plajă

Administrația Apelor Române a precizat că administratorii de plajă sunt obligați, printre altele, să solicite și să obțină autorizația turistică pentru plajă care face obiectul contractului de închiriere, trebuie să asigure întreținerea și igienizarea plajei închiriate, precum și menținerea în condiții bune a dotărilor de pe plajă și să interzică activitățile de comerț ambulant pe plajă.

Inspectorii Antifraudă au suspendat activitatea a 39 de firme de pe litoral

Pe de altă parte, recent, Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au dispus suspendarea activității a 39 de firme care operau pe litoral, după ce au constatat că acestea încălcau obligația legală de utilizare a casei de marcat sau de emitere a bonului fiscal.

În lunile iulie și august, inspectorii antifraudă au verificat corectitudinea atât a administratorilor de plaje, care închiriază șezlonguri și ambarcațiuni de agrement, cât și a patronilor de cluburi, restaurante și terase de pe litoral.

Au fost verificați 264 de contribuabili și au fost constatate 530 de abateri, pentru sancționarea cărora inspectorii au dispus amenzi totale de 1,87 milioane lei și confiscări de numerar și bunuri în valoare totală de 198.490 de lei.