Prima pagină » Economic » Supraviețuitorii business-ului românesc. Câte firme înființate în anii `90 fac afaceri și astăzi

Supraviețuitorii business-ului românesc. Câte firme înființate în anii `90 fac afaceri și astăzi

Supraviețuitorii business-ului românesc. Câte firme înființate în anii `90 fac afaceri și astăzi
Aproape 14.300 dintre firmele înființate imediat după Revoluție activează și în prezent în economia românească, printre care Electrolux, Doosan IMGB, Celhart Donaris și Severnav, potrivit unei analize KeysFin.

„Datele statistice de la Registrul Comerțul arată că, în prezent, sunt active și derulează afaceri 14.283 de firme înființate între 1990-1991. Printre acestea se află nume destul de cunoscute precum Electrolux România SA, DOOSAN IMGB, Aeroteh SA, Proiect București SRL, Mobila SA, Celhart Donaris SA, Pipera SA, Unisem SA, Napoca SA, Astral SA, Severnav SA și Victoria SA”, se arată într-un comunicat al KeysFin.

Cele mai multe firme sunt din București-Ilfov – 2.401, care au angajat în toată această perioadă peste 89.000 de salariați. În topul supraviețuitorilor din business-ul românesc, în funcție de regiune geografică, urmează firmele din zona Nord-Vest, unde 2.184 de societăți au reușit să facă afaceri cu ajutorul a 45.000 de angajați, și cele din zona de Centru, unde sunt înregistrate 2.145 de firme cu 47.000 de salariați.

„La polul opus se situează, în mod paradoxal, zona de Vest, un vector al dezvoltării economice a României, dar unde n-au supraviețuit în toți acești ani decât 1484 de societăți comerciale, cu 24.000 de angajați. Analiza datelor statistice arată un alt lucru paradoxal. Marea majoritate a firmelor care au rezistat celor 26 de ani de economie de piață au fost microîntreprinderi (10.760), urmate de societățile mici (2.493), întreprinderile mijlocii (778) și numai 252 de firme mari”, se menționează în comunicat.

Circa 38% dintre pionierii business-ului românesc fac afaceri în comerț.

„Luând în calcul și datele privind dimensiunile business-ului, concluzia este că atunci când discutăm despre supraviețuitorii de după 1990, vorbim în primul rând de mici afaceri, buticuri, magazine de cartier care au avut un volum fidel de clienți și care au rulat banii și mărfurile foarte repede, nefiind astfel afectați de blocajul financiar, de provocările de ordin valutar etc”, au declarat analiștii de la KeysFin.

Printre domeniile unde afacerile au rezistat roller-coaster-ului economic de după ’89 se mai află industria prelucrătoare, construcțiile și imobiliarele.

Autor

Citește și