Interesul pentru metalele prețioase foarte cunoscute devine din ce în ce mai redus anul acesta, având în vedere faptul că prețul argintului a atins minimul ultimilor trei ani, cel al platinei a ajuns în luna iunie la minimul ultimilor patru ani, iar cel al aurului ar putea să înregistreze în 2013 prima scădere importantă a ultimilor 13 ani. Surpriza anului o reprezintă, la această oră, paladiul, singurul metal prețios care ar putea înregistra în 2013 creșteri ale prețului, potrivit reprezentanților casei de brokeraj Noble Securities, parte a grupul financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding .
„După ce mult timp a fost > metalelor prețioase, paladiul este singurul din această categorie care a înregistrat până acum pe 2013 o creștere de preț și, cel puțin deocamdată, pare a avea șanse de a termina anul >”, susține Silviu Pojar, sales manager în cadrul sucursalei din România a Noble Securities.
În primele șase luni ale acestui an, aurul s-a depreciat cu circa 26%, argintul cu aproximativ 35%, platina cu 13%, iar paladiul cu aproape 6%. Cu toate acestea, în lunile iulie și august, paladiul a fost singurul metal prețios care a reușit să recupereze „terenul pierdut”, după cum se mai explică într-un comunicat emis de aceeași companie.
„Prețul paladiului a oscilat în acest an între doi factori, pe de-o parte, acesta a fost stimulat de deficitul de paladiu, în condițiile unei cereri industriale în creștere și a unei producții de paladiu în scădere”, este de părere Pojar.
„Pe de altă parte însă, paladiul a respectat o anumită dinamică legată de segmentul de mărfuri din care face parte, așa încât a suportat, de exemplu, scăderi consistente ca efect al declarațiilor președintelui Fed din iunie privind posibilitatea reducerii stimulentelor monetare, întărirea dolarului american diminuând interesul investitorilor pentru diferite alternative de inverstiții”, a mai precizat sales managerul Noble Securities.
Paladiul este utilizat în special în cadrul industriei de catalizatori auto, iar cel mai mare producător al acestui metal prețios este la această oră Rusia.
Platina și paladiul au unele trăsături comune, spre exemplu, o mare parte a cererii pentru acestea provine din industrie. De asemenea, producția lor este în scădere, în urma unor conflicte de muncă apărute în Africa de Sud, stat care este cel mai mare producător de platină și al doilea cel mai mare producător de paladiu din lume.