Proiectul de modificare a Codului fiscal de trecere a obligațiilor fiscale de la angajator la angajat nu conÂține nicio obligație a angajatoÂrului de a majora salariul brut al angaÂjatului astfel încât, după intrarea în vigoare a acestei măsuri, salariul net al acestuia din urmă să nu fie diminuat.
Pentru ca salariul net al angajatului să răÂmână la fel după intrarea în vigoare a măsuÂrii, angajatorii care nu vor mai avea obligații la plaÂta contribuțiilor de sănătate și de pensie penÂtru angajați ar trebui să majoreze salariul brut al angajaților cu 23%. După anunțul miÂnisÂtrului finanțelor Ionuț Mișa de introducere a unei taxe de solidaritate de 2% datorată de angajator și în lipsa obligației de a majora bruÂtul angajaților, acest lucru probabil că nici nu se va mai petrece, sau nu se va petrece în totaÂliÂtate, spun consultanții fiscali.
„Este greu de presupus că toți angajatorii vor majora salariile brute ale angajaților”, spune Angela Roșca, Managing Partener TaxHouse. „Cel mai mai probabil angajații vor fi tanda pe manda”, dacă și contriÂbuÂțiile sociale vor coborî de la 39,2% la 35%, iar impozitul pe venit se va reduce la 10%, cum susține proÂiectul, spune consultantul fisÂcal Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul de Finanțe.
Citește continuarea pe Ziarul Financiar