Surpriza din scrisoarea de intenție a Guvernului către FMI
Guvernul a aprobat scrisoarea prin care își anunță la FMI intenția de a finaliza în acest an procesul de recuperare salarială în sectorul bugetar, documentul prevăzând o majorare a salariilor cu 8% din luna iunie și „reîntregirea deplină” în luna decembrie, au declarat pentru Mediafax surse oficiale. În cadrul scrisorii apare însă formularea „dacă situația bugetară va permite acest lucru”.
Documentul a fost aprobat în ședința de miercuri a Guvernului și va fi transmis Fondului Monetar Internațional (FMI) spre avizare la nivelul board-ului.
Ca și formulă de redactare, scrisoarea de intenție prevede că etapa de majorare salarială din luna decembrie va fi aplicată „dacă situația bugetară va permite acest lucru”, Guvernul anunțând însă anterior că garantează pentru creșterea salariilor și că va tăia din alte cheltuieli în cazul în care situația economică va fi dificilă în partea a doua a anului.
Scrisoarea FMI include și angajamentul Guvernului de a restitui treptat pensionarilor cota din contribuțiile sociale de sănătate reținute ilegal începând cu 2011.
Invitat recent la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată de ProTV, premierul Victor Ponta a declarat că salariile bugetarilor vor fi majorate chiar dacă situația economică europeană se va înrăutăți. „Avem deja prevăzute în deficitul bguetar aceste măsuri. Dacă vom avea probleme pe partea de încasări la bugetul de stat, sigur că va trebui să facem alte economii”, a declarat premierul.
Cu câteva zile înainte de difuzarea acestei emisiuni, premierul anunța, oficial, la finalul unei ședinte de Guvern, calendarul de reîntregire a salariilor. „De la 1 iunie salariile bugetarilor vor crește cu 8%, urmând ca restul sumelor necesare pentru revenirea la nivelul salariilor din iunie 2010 să fie acordate în luna decembrie”, a anunțat atunci premierul.
În urma vizitei oficiale a FMI la București, oficialii Fondului au convenit cu reprezentanții părții române majorarea țintei de deficit bugetar pentru anul în curs de la 1,9% din PIB la 2,2% din PIB, diferența urmând să acopere atât reîntregirea integrală a salariilor bugetarilor cât și restituirea sumelor încasate ilegal de către Casa de Pensii de la pensionari în contul contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS).