Prima pagină » Economic » Surpriza din sistemul bancar românesc. Topul UE în care România a depășit Franța și Germania

Surpriza din sistemul bancar românesc. Topul UE în care România a depășit Franța și Germania

Surpriza din sistemul bancar românesc. Topul UE în care România a depășit Franța și Germania
Băncile locale au reușit să urce pe pri­mul loc în topul celor mai pro­fitabile din Europa, rata rentabili­tății capi­talurilor (ROE) situându-se la 15,6% la finalul primului trimestru din acest an, de două ori peste media europeană, potrivit sta­tis­ticilor Autorității Bancare Europene (EBA).

Sistemul bancar românesc se situa pe locul doi în topul european al profitabilității la finalul anului trecut, după cel maghiar. Potrivit Ziarului Financiar, deși a urcat pe prima poziție în top, se observă o ușoară scădere a rentabilității în primele trei luni, în condițiile în care la finalul lui 2016 nivelul ROE ajungea la 15,7%. Băncile din România sunt urmate în clasamentul rentabilității la nivel europenean de cele din Cehia cu un nivel al ROE de 15,5% și de cele din Letonia cu un nivel al ROE de 14,5%.

Clasarea sistemului bancar din România în topul celor mai profitabile din Europa vine în contextul în care la capitolul neperformanță băncile locale se situează în prima parte a topului. La finalul lunii martie a acestui an, rata creditelor neperfor­man­te (NPL-uri) din sistemul bancar românesc ajun­­gea la 9,9%, aproape dublu față de media la nivelul UE. 

Băncile din România au înregistrat un profit agre­gat record de 1,2 mil. lei în intervalul ianuarie-martie al acestui an, după ce anul trecut au închis cu un plus de 4,3 mil. lei. Dacă și în următoarele trimestre băncile vor obține profituri comparabile cu cel din T1, anul 2017 ar putea aduce un câștig record la nivelul sistemului bancar. Profitabilitatea este extrem de concentrată la vârf, în condițiile în care câștigurile primelor trei bănci după active – BCR, Banca Transilvania și BRD SocGen – au reprezentat aproximativ două treimi din câștigul total realizat la nivelul sistemului bancar.

Citește continuarea pe Ziarul Financiar

Autor

Citește și