Prima pagină » Economic » Surpriza Finanțelor pentru 2018: taxă de solidaritate de 2% pentru angajatori. Ministru: „Există o directivă europeană care ne obligă”

Surpriza Finanțelor pentru 2018: taxă de solidaritate de 2% pentru angajatori. Ministru: „Există o directivă europeană care ne obligă”

Surpriza Finanțelor pentru 2018: taxă de solidaritate de 2% pentru angajatori. Ministru: „Există o directivă europeană care ne obligă
Detalii pe Gândul

„Va mai fi o taxă, în principiu o vom numi taxă de solidaritate, în principiu așa se discută, trebuie să vedem exact care va fi decizia finală, de 2% care va reveni angajatorului”, a declarat Mișa, la Antena 3. 

El a precizat că această taxă „este prevăzută la nivelul Comisiei Europene, nu e o taxă nouă pe care o instituie Guvernul” și va fi introdusă odată cu reducerea și transferul contribuțiilor de la angajator la angajat. 

„Există o directivă europeană care ne obligă să aplicăm un anumit procent fondului de salarii. Această taxă nu poate fi eliminată sub nicio formă (…) Este o directiva europeană care reglementează pentru fondul de salarii o anumită taxă. Nu numai mediului privat, ci si sistemului public. 0,25 este valoarea exactă a taxei. Taxa o plătește angajatorul la fondul de salarii. Au fost foarte multe discuții cu sindicatele care spuneau: domne, nu va rămâne nicio responsabilitate în sarcina angajatorului. Dacă el trebuie să plătească pentru angajat, dar nu va fi responsabil din acest punct de vedere, va crea o problemă angajatului în sine. Lăsați taxe și la nivelul angajatorului astfel încât să vă puteți îndrepta asupra lui, să puteți realiza ulterior niște măsuri de coerciție pentru a putea răspunde față de bugetul de stat pentru neplata acelei sume. Și am zis ok, transferăm o parte din aceste contribuții și la nivelul angajatorului să aibă și el o responsabilitate față de bugetul de stat”, a explicat Mișa. 

Pe de altă parte, ministrul Finanțelor a anunțat că de anul viitor va scădea de la 16% la 10% impozitul pe venit. Nu va fi implementată însă măsura de zero la sută impozit pe salariile sub 2.000 de lei. 

„Reducerea de la 16% la 10% pe venit se realizează cumulativ cu reducerea contribuțiilor și cu transferul contribuțiilor. Odată cu scăderea impozitului pe venit, se va produce transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, rămânând în continuare obligativitatea pentru angajator să declarare administrației fiscale la care este arondat suma reprezentând contribuțiile angajatului”, a spus Mișa. 

Autor

Citește și