Surpriză la Loteria fiscală. Ce nouă metodă ar putea folosi românii pentru a participa la extragere
Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, vrea să aducă noi modificări la regulamentul Loteriei fiscale, totul după ce la prima extragere românii au depus peste 15.000 de cereri de revendicare a premiilor, iar câștigurile au ajuns la 66 de lei pe bon valid. Nemulțumit de acest deznodământ, Teodorovici caută diferite metode prin care poate crește câștigurile loteriei și poate descuraja, în același timp, evaziunea.
Românii vor putea participa la loterie și cu ajutorul unei aplicații speciale pentru smartphone-uri. Ei vor fotografia bonul, iar acesta va fi trimis automat într-o bază de date a Fiscului.
„Este o soluție care până la final de an am spus că trebuie să fie implementată astfel încât să fie posibil un astfel de mecanism electronic, ca acel bon fiscal, indiferent de valoarea acestuia, din acea perioadă de referință să poată fi trimis către structura centrală din Ministerul de Finanțe într-un astfel de mod, utilizând telefonul mobil”, a declarat Teodorovici.
Când va fi organizată următoarea loterie fiscală
Extragerea din a doua zi de Paște a fost una „ocazională”, de încălzire. Potrivit legii, abia din luna iulie vor începe extragerile lunare. La Finanțe se pregătește însă și o extragere în iunie, unde vor fi luate în considerare bonurile emise în perioada aprilie-mai.
La extragerea din iunie, ar putea fi oferite doar 100 de premii, în urma unui amendament adus la legea actuală care reglementează desfășurarea Loteriei fiscale. Acesta a fost adoptat deja în Camera Deputaților, urmând să fie promulgat. De asemenea, dacă în urma centralizării bonurilor fiscale se va constata că numărul bonurilor câștigătoare este mai mare de 100, vor fi alese aleatoriu 100 de bonuri din acestea.
Un bon fiscal poate fi declarat câștigător la loteria organizată de Finanțe dacă începlinește o serie de condiții. Acestea sunt:
– a fost emis de un aparat de marcat electronic fiscal care funcționează în conformitate cu Ordonanța de urgență a Guvernului nr.28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale;
– sunt lizibile toate informațiile obligatorii, așa cum sunt prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr.28/1999;
– are valoarea totală exprimată în monedă națională, egală cu valoarea extrasă;
– a fost emis în ziua extrasă;
– nu are menționat niciun cod de înregistrare fiscală al cumpărătorului.