SUSPENDAREA PLĂȚII DATORIILOR | Cea mai mare instituție financiară pregătește un ajutor de sute de miliarde de dolari pentru atenuarea poverii datoriilor în timpul pandemiei

Publicat: 27 03. 2020, 11:17
Actualizat: 07 04. 2021, 02:42
Datoriile suverane înregistrează un avans de 20% într-un singur an - avertismentul Moody's

Potrivit spuselor șefului Băncii Mondiale (BM), David Malpass, de joi, 26 martie 2020, comitetul de conducere al instituției financiare pe care o prezidează pune la punct ultimele detalii ale unui pachet menit să atenueze povara datoriilor în timpul pandemiei de coronavirus (COVID-19), care ar urma să totalizeze aproximativ 160 miliarde de dolari, pentru următoarele 15 luni.

„Obiectivele sunt: scurtarea perioadei de redresare, crearea condiţiilor pentru creşterea economică, sprijinirea IMM-urilor, ajutarea protejării persoanelor sărace şi vulnerabile”, a declarat liderul Băncii Mondiale, după videoconferinţa liderilor G20, citat de Reuters și preluat de Agerpres.

Cu părere de rău, Malpass a mai adăugat că fostul director de ţară al Băncii Mondiale pentru SUA, Carole Brookins, a decedat ca urmare a infectării cu SARS-CoV-2.

Cea mai mare instituție financiară din lume a aprobat în martie 2020 împrumuturi şi garanţii de 14 miliarde de dolari, în vederea întăririi răspunsul medical la pandemie, suma fiind inclusă în cei 160 miliarde de dolari anunţaţi joi de Malpass.

Președintele Băncii Mondiale (BM) a informat totodată că instituţia pe care o prezidează are în derulare 19 proiecte care au legătură cu pandemia, în 56 de ţări, şi încurajează alte instituţii financiare internaţionale să cofinanţeze următoarele tranşe.

Entităţile din grupul BM restructurează proiecte existente în 24 de ţări pentru a direcţiona fondurile către zonele unde se înregistrează urgenţe sanitare.

Miercuri, 25 martie 2020, Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au cerut creditorilor bilaterali oficiali să atenueze imediat povara datoriilor celor mai sărace ţări ale lumii, care se confruntă cu consecinţele severe ale extinderii rapide a pandemiei.

Într-o declaraţie comună, instituţiile au cerut creditorilor bilaterali oficiali să suspende imediat plata datoriilor ţărilor din Asociaţia Internaţională de Dezvoltare (AID), dacă se solicită acest lucru.

Acele state, unde locuiește 25% din populaţia globului, iar două treimi dintre cetăţeni se află într-o sărăcie extremă, vor fi cele mai lovite de pandemie, avertizează BM şi FMI.

Suspendarea plăţii datoriilor, în conformitate cu legislaţia naţională a ţărilor creditoare, va furniza „un sentiment global de uşurare pentru ţările în curs de dezvoltare” şi va trimite un semnal puternic pieţelor financiare, afirmă vocile autorizate ale BM şi FMI, care au solicitat liderilor G20 să sprijine demersul lor.