Construcția vasului de explorare polară „Le Comandant Charcot” a început oficial cu ceremonia tradițională de tăiere a primei table, care a avut loc la data de 6 noiembrie.
Nava va fi construită la Șantierul Naval VARD din Tulcea, parte a Grupului Fincantieri.
Vasul va fi operat de firma franceză Ponant, începând cu anul 2021. Conform armatorului, nava va explora zona Polului Nord, atât ca navă de croazieră, cât și ca laborator științific destinat unor misiuni operaționale și de cercetare oceanografică.
Acesta va fi primul vas de explorare care va depăși standardele de mediu stabilite în reglementările internaționale. Astfel, „Le Comandant Charcot” va avea o propulsie hibridă: electrică dar și pe gaz natural lichefiat.
„Nava va purta numele marelui explorator francez, Comandantul Charcot. Explorator prin vocație, cu o adevarată pasiune pentru navigatie, Jean – Baptiste Charcot este una dintre figurile emblematice ale expedițiilor polare franceze”, au explicat reprezentanții Ponant.
„Suntem extrem de mândri să fim parte a realizării navei «Le Comandant Charcot». Am pus la punct soluții tehnice și comerciale speciale pentru acest proiect de prestigiu, care demonstrează capabilitatea noastră de a livra pentru provocări noi și dificile. Nu va fi doar o navă de croazieră și de cercetare, ci și un punct de referință în privința respectării mediului înconjurător„, a declarat Bogdan Grecu, directorul general al ArcelorMittal Galați.
Liberty House, parte a alianței mondiale GFG, care aparține omului de afaceri Sanjeev Gupta, a anunțat, la 12 octombrie, că va prelua ArcelorMittal Galați, alături de alte trei unități din Europa. Oficialii grupului britanic Liberty House au anunțat, la 26 octombrie, că au în plan să majoreze capacitatea de producție anuală a combinatului siderurgic ArcelorMittal de la Galați cu 1 milion de tone, până în anul 2021-2022, care ar ajunge astfel la 3 milioane de tone de oțel, anual.
Tranzacția se va finaliza la începtul anului viitor, iar Liberty a anunțat că va investi peste 300 de milioane de euro, pentru a majora capacitatea de producție a combinatului cu peste 50%, până la aproximativ trei milioane de tone anual.
Reprezentantul grupului britanic a mai spus că investiția de la Galați, cel mai probabil, va include repornirea unuia dintre furnale. Totodată, acesta va explora și posibilitatea de a reporni cel de al treilea furnal sau de a instala un cuptor cu arc electric ce ar folosi ca materie primă fier vechi, proces tehnologic care este în linie cu strategia Greensteel a companiei pentru o dezvoltare sustenabilă.
Investiția de la Galați reprezintă o reîntoarcere la rădăcini, a companiei Liberty, care, în 1992, când Sanjeev Gupta și-a început cariera derulând afaceri comerciale cu materii prime, inclusiv cu minereu de fier, atât cu Galați, dar și cu alți clienți din România. „Sunt foarte entuziasmat să revin aici și am speranțe mari pentru viitor”, a mai spus Sanjeev Gupta.
Grupul Liberty face parte din Alianța GFG, un grup global de întreprinderi din industria energetică, minieră, metalurgică, inginerie, logistică si servicii financiare, cu sediul la Londra, cu centre suplimentare în Dubai, Hong Kong, Singapore, Sydney, Paris și New York și o prezentă în aproximativ 30 de țări la nivel mondial. Alianța, care are un efectiv de angajați de aproximativ 14.000 de persoane și o cifră de afaceri ce depășește 15 miliarde de dolari, include: întreprinderi industriale și metalurgice integrate sub marca Liberty; un grup de resurse, energetic, transport și infrastructură sub marca Simec; Wyelands; o filială bancară și financiară, precum și o filială imobiliară, Jahama Estates.