Prima pagină » Economic » TANCUL ROMARM. Anunțul-surpriză al directorului companiei: „Negociem cu columbienii un contract de peste UN MILIARD DE DOLARI”. EXCLUSIV

TANCUL ROMARM. Anunțul-surpriză al directorului companiei: „Negociem cu columbienii un contract de peste UN MILIARD DE DOLARI”. EXCLUSIV

Anunț-bombă făcut în urmă cu puțin timp

Romarm, companie deținută de statul român și aflată în subordinea Ministerului Economiei, negociază cu statul columbian un contract în valoare de peste un miliard de dolari, care se va întinde pe mai mulți ani, a anunțat, joi, pentru gândul, șeful companiei, Vasile Marius Crișan. Potrivit lui Crișan, acesta ar fi cel mai mare contract încheiat vreodată în industria românească de apărare.

„La București a avut loc o întâlnire cu o delegație importantă a Ministerului Apărării din Columbia. Facem demersuri pentru încheierea unui contract cu armata statului columbian. Este în curs de negociere un contract pe mai mulți ani, în valoare de peste un miliard de dolari”, a declarat pentru gândul Vasile Marius Crișan, directorul general al Romarm, companie care a avut în 2011 o cifră de afaceri de 1,6 milioane de euro.

În 2011, România a exportat armament în valoare de 131 de milioane de euro, conform rapoartelor trimestriale publicate de Departamentul pentru Controlul Exporturilor din cadrul Ministerului de Externe.

Surse guvernamentale au declarat pentru gândul că o rundă de negocieri cu reprezentanții părții columbiene s-a desfășurat recent în prezența ministrului Economiei, Daniel Chițoiu. Până la publicarea acestui articol, ministrul Chițoiu nu a putut fi contactat pentru a confirma sau pentru a infirma această informație.

Delegație din Columbia la Uzina Mecanică București

În schimb, o delegație din partea Ministerului Apărării din Columbia se află în aceste zile în România pentru a vizita Uzina Mecanică București și Automecanica Moreni, filiale din cadrul Romarm.

„Delegația din Columbia se află în România pentru discuții privind încheierea unui contract ce presupune achiziționarea de tehnică militară”, ne-a spus Vasile Crișan. Este vorba de un transportor blindat de trupe care acum este în faza de proiectare și transportorul blindat de trupe 8X8 saur 1 și saur 2, din portofoliul de produse al uzinei de la Moreni. Delegația din Columbia și-a manifestat interesul și pentru tancul românesc TR 85M1 care se fabrică la Uzina Mecanică București, „o mașină de luptă foarte apreciată pe piața internațională”, după cum ne-a precizat directorul general al Romarm.

De altfel, oaspeții străini urmau să asiste, în poligonul Mihai Bravu, la o prezentare a tancului românesc modernizat TR85.

„Cu produsele din portofoliul acestor filiale ale Romarm noi stăm la masa premianților, la nivel mondial”, se mândrește Vasile Crișan. El a precizat că discuțiile și negocierile cu armata Republicii Columbia se poartă de circa doi ani. „Ne bucură foarte mult că, în sfârșit, în urma vizitei de acum două luni pe care noi am efectuat-o în Columbia, oficiali ai Ministerului Apărării columbian ne-au întors vizita, urmând să discutăm pe subiecte ce țin de capacitățile tehnice și portofoliul de produse ale companiei noastre”, a mai arătat Crișan.

Cel mai mare contract încheiat vreodată de Romarm

„În cazul în care se va semna contractul care se negociază cu partea columbiană (în valoare de peste un miliard de dolari -n.n), acesta ar însemna pentru compania Romarm, dar și pentru industria și economia românească un mare pas înainte, mai mult decât un balon de oxigen. Ar însemna o nouă relansare a industriei de apărare a României, fiind unul dintre cele mai mari contracte semnate vreodată de o companie din industria românească de apărare”, a precizat Crișan.

Contractul cu partea columbiană ar presupune atât comercializarea unui număr important de mașini de luptă, cât și asigurarea mentenanței și transfer de tehnologie în Columbia, contractul având și o componentă de instruire a specialiștilor columbieni din domeniul tehnic și de întreținere a mașinilor de luptă.

Exporturi în creștere

Pe de altă parte, Vasile Crișan a spus că în 2011 exporturile Romarm au crescut semnificativ prin încheierea de noi contracte de export, dar și prin redimensionarea celor vechi, astfel că „anul 2011 a fost cel mai performant din istoria Romarm”.

« Din 365 de zile, 180 de zile eu am stat în străinătate. Chiar dacă unii au spus că am fost să mă plimb, eu am reușit să fac cunoscut Romarm în străinătate, să cresc cifra de afaceri, veniturile și profitul brut al companiei. Am încheiat noi contracte de export, iar cele vechi au fost redimensionate”, ne-a mai declarat directorul general al Romarm.

Crișan spune că cel mai important partener extern al Romarm este reprezentat de Statele Unite ale Americii, alți parteneri fiind din Egipt, Pakistan, Malaezia.

Romarm produce muniție, armament de infanterie, tehnică militară și mașini de luptă – tancuri și transportoare blindate de trupe -, potrivit directorului general Romarm. Compania este prezentă pe 30 de piețe de pe cinci continente.

Compania, care a încheiat anul trecut cu afaceri de 1,6 milioane de euro, deține în România 15 fabrici și un institut de cercetare și dezvoltare, potrivit zf.ro. Romarm deține firme precum Automecanica Moreni, prin intermediul căreia produce vehicule blindate, dar și Arsenal Reșița, Metrom Brașov, Electromecanica Ploiești și Carfil Brașov.

Potrivit directorului general al companiei, cifra de afaceri a Romarm a crescut față de anul 2009 cu aproximativ 68%, iar datoriile s-au diminuat cu 56%, numărul de contracte a crescut considerabil față de anii precedenți. Romarm are în derulare două proiecte naționale, sistemul armei de asalt 5,56 și transportorul blindat de trupe 8×8. „A fost elaborat un program de reorganizare și redresare economică a C.N. Romarm, agreat de Guvernul României din acea perioadă precum și de FMI, program care este parte componentă a Strategiei Industriei de Apărare care urmează să fie supusă aprobării Consiliului Suprem de Apărare al țării”, a precizat șeful Romarm.

Romarm se află pe lista companiilor la care statul român trebuie să numească manager privat. Managerul care va prelua conducerea Romarm va avea în subordine circa 1.000 de angajați.

Export de 131 milioane de euro în 2011

Gândul a scris că România a exportat în 2011 armament în valoare de 131 de milioane de euro, în creștere cu 6% față de anul precedent și cu aproape 30% față de exporturile din 2009, conform rapoartelor trimestriale publicate de Departamentul pentru Controlul Exporturilor din cadrul Ministerului de Externe.

În 2011, România și-a întărit vânzările de armament în unele state, dar a și pierdut contracte în alte părți ale globului. Astfel, SUA, Afganistan și Marea Britanie au cheltuit de două ori mai mulți bani pe armament importat din România, față de anul precedent.

Clienți precum Maroc și-au înjumătățit importurile din România, iar Germania a cumpărat de aproape patru ori mai puțin armament românesc. De asemenea, România nu a mai exportat aproape nici un fel de armament în Irak, față de anul precedent când a vândut de 10,5 milioane de euro.

Ministerul Economiei: MECMA are în derulare diferite acțiuni de promovare a produselor militare

ULTIMA ORĂ. „Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri (MECMA), prin Direcția Industria de Apărare și Probleme Speciale, are în derulare diferite acțiuni de promovare a produselor militare realizate de industria de apărare. În momentul în care se va semna un contract comercial sau de altă natură vom putea oferi informații suplimentare”, se arată în răspunsul trimis gândul de Biroul de presă al MECMA.

Citește și