Tanczos Barna, noul ministru al Mediului, anunț despre Rabla pentru electrocasnice. Mircea Fechet: „Nu am vrut să riscăm să facem ministerul de râs a doua oară”
După ce a fost blocat, în 15 decembrie, din cauza insecurității informatice, Programul Rabla pentru electrocasnice ar putea începe în cursul lunii ianuarie. Dincolo de remedierea aplicaţiei, pentru lansarea programului însă trebuie să fie aprobat și bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu, având în vedere că începe un nou an.
Noul ministru al Mediului, Tanczos Barna, a admis, joi, la preluarea mandatului de la Mircea Fechet, că Programul Rabla pentru electrocasnice, care ar putea avea 100.000 de beneficiari, a pornit din păcate cu stângul.
Data de 15 decembrie, ziua anunțată pentru lansarea programului, a fost și ziua în care Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat amânarea programului, „din cauza contextului general de instabilitate a securității cibernetice, a unor suspiciuni privind siguranța informatică a aplicației și a încercărilor anterioare de fraudare a procesului de înscriere prin clonarea unor informații specifice programului Rabla pentru Electrocasnice”. În aceeași zi, ministrul Fechet a cerut revocarea lui Dan Cătălin Vatamanu din funcția de președinte al AFM.
Tanczos Barna: Imediat după ce vom aproba bugetul pentru AFM, vom porni programul
Data (re)lansării nu este fixată, ci doar estimată de actualul și fostul ministru de resort. „Pentru a avea siguranţa funcţionării sistemului informatic, nu putem porni astăzi, mâine, zilele acestea, iar în cursul lunii ianuarie, vom avea şi bugetul pentru anul 2021 și imediat după ce vom aproba bugetul pentru AFM, vom porni programul. Trebuie să avem siguranţa funcționării. Sistemul cred că în momentul de față nu este sigur astfel încât azi, mâine să dăm drumul la program”, a spus, joi, noul ministru al Mediului, Tanczos Barna.
Fostul titular al mandatului. Mircea Fechet, a anuțat că echipa Corpului de control al ministrului Mediului au constatat deficiențe mari în modul în care a fost gestionat acel program. „În acest moment sunt în curs de remediere a acelor deficiențe. Din nou am cerut sprijinul colegilor de la STS, care mi-au comunicat, împreună cu specialiștii din AFM, că în două săptămâni, maxim trei săptămâni aplicația informatică ar putea să devina funcțională și ar putea fi deschis apelul. Bineînțeles, acest lucru ar trebui să fie corelat și cu aprobarea bugetului AFM pentru că vom trece într-un alt an, iar programul nu va putea fi deschis până la aprobarea bugetului, a spus Fechet.
El a admis că, deși s-a programul a fost în pregătire multe luni, aplicație informatică, din nefericire, atunci când a fost supusă testelor de utilizare puternică a acesteia, intensă, respectiv testării a zeci de mii de utilizatori simultani, aplicația pur și simplu n ua funcționat.
„Au existat niște deficiențe în arhitectura respectivei aplicații informatice, este obiectul unui contract de prestări servicii pe care Adminstraia Fondului pentru Mediu l-a avut cu o societate comercială. Acum împreună cu colegii de la STS remediem acele deficiențe, suntem într-un stadiu foarte avansat, astăzi aplicația permite deja o conectare simultană a 40.000 de utilizatori, dar vrem să ne asigurăm, că nu putem să o pornim dacă nu suntem 100% siguri că va funcționa. Nu am vrut să riscăm să facem ministerul de râs a doua oară”, a conchis Fechet.
În programul de guvernare pentru 2020 – 2014, al noului Executiv, era anunțat faptul că „Rabla pentru Electrocasnice – programul prin care românii își pot înlocui electrocasnicele vechi, mari consumatoare de energie, cu unele noi, prietenoase cu mediul, va fi extins cu noi categorii de produse”.
Bugetul total anuțat pentru program în acest an era de 40 de milioane de lei. „Acest buget, dublu față de anul 2018, va permite utilarea caselor, a cel puțin 100.000 de români, cu aparate electrocasnice de ultimă generație care vor respecta mediul și care vor reduce factura de plată pentru curentul electric”, spunea, în 14 decembrie, Mircea Fechet.
Suma stabilită cu aceast destinație ar urma să se regăsească în bugetul AFM pentru 2021 pentru a fi lansat. Bugetul de venituri şi cheltuieli al Fondului pentru mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu se aprobă anual prin hotărâre a Guvernului, la propunerea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului. Pentru anul 2020, hotarârea de Guvern pentru aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli a fost aprobată în 10 martie.
Ce valoare au voucherele
În cadrul programului, persoanele fizice beneficiază de vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic, cu eficiență energetică clasa A++ și A+++, astfel:
- 300 de lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
- 400 de lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţă energetică cel puţin A++;
- 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;
- 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţă energetică cel puţin A++;
- 400 de lei pentru televizoare cu eficienţă energetică cel puţin A;
- 400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
- 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
- 500 de lei pentru laptopuri;
- 300 de lei pentru tablete.
După publicarea listei persoanelor fizice aprobate pe site-ul AFM, în maxim 15 zile, solicitanții se vor prezenta la unul dintre comercianții validați, de unde vor achiziționa echipamentul dorit.
Un solicitant poate obține mai multe vouchere , dar pentru produse diferite, respectiv un voucher pentru un anumit tip de produs. Echipamentul vechi care va fi predat comerciantului trebuie să fie de același tip cu cel nou achiziționat, cu două excepții: pentru uscătoarele de rufe și pentru mașinile de spălat vase, sunt acceptate aparate vechi din restul listei programului.