Țara care domină REȚELELE 5G obține avantaj economic, informațional și militar. SUA vs Huawei, via NATO
Ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, s-a deplasat recent la Washington pentru o serie de întrevederi dominate de o întrebare esențială: Ar trebui Marea Britanie să riște relațiile cu Beijingul pentru a îndeplini solicitarea Administrației Donald Trump de a opri compania Huawei, cel mai mare producător chinez de tehnologie pentru telecomunicații, să construiască rețele computerizate și telefonice de ultimă generație?
„Marea Britanie nu este singurul aliat al SUA care resimte presiunile. În Polonia, oficialii sunt supuși presiunilor SUA pentru a opri compania Huawei să construiască a cincea generație de rețea de telecomunicații – 5G.
Oficiali din cadrul Administrației Trump au sugerat că viitoarele decizii privind staționarea trupelor americane – inclusiv perspectiva unei baze permanente denumite „Fort Trump” – ar putea depinde de hotărârea Poloniei în acest caz. Americanii s-au deplasat anul trecut în Germania, unde se află nucleul uriașei rețele de fibră optică a Europei și unde compania Huawei ar dori să construiască releele sistemului. Mesajul delegației SUA a fost: orice profit economic oferit de utilizarea tehnologiei companiei chineze este depășit de amenințările de securitate la adresa alianței NATO,” comentează editorialiștii David Sanger, Julian Barnes, Raymond Zhong și Marc Santora într-un articol publicat în cotidianul The New York Times sub titlul „America își îndeamnă aliații să contracareze firma Huawei, în contextul noii curse a înarmării împotriva Chinei”.
„În ultimul an, Statele Unite au inițiat o campanie globală secretă și uneori amenințătoare pentru a opri Huawei și alte firme chineze să participe la cea mai importantă relansare a sistemelor care exercită control asupra Internetului de când rețeaua a apărut, în mod fragmentat, în urmă cu 35 de ani”, notează editorialiștii NYT.
„Administrația SUA argumentează că lumea este implicată într-o nouă cursă a înarmării – una care implică tehnologie, mai degrabă decât armament clasic – dar care prezintă riscuri la fel de mari pentru securitatea Statelor Unite. În era în care cele mai puternice arme, cu excepția celor nucleare, sunt controlate cibernetic, oricare țară exercită dominație asupra rețelelor 5G va obține avantaj economic, informațional și militar cea mai mare parte a secolului”, subliniază editorialiștii.
Tranziția la rețeaua 5G – inițiată deja prin sisteme prototip în orașe americane precum Dallas și Atlanta – probabil va fi mai degrabă revoluționară decât evoluționară. În primul, rând, clienții vor observa că rețeaua este mai rapidă – datele se vor descărca aproape instant, chiar și în sistemul de telefonie mobilă.
Este prima rețea construită pentru a permite funcționarea senzorilor, roboților, vehiculelor autonome și a altor dispozitive care vor transmite permament cantități mari de date, astfel încât uzinele, șantierele de construcții și chiar orașe întregi vor putea fi gestionate fără o intervenție umană totală. De asemenea, rețeaua va permite utilizarea în mod mai eficient a sistemelor de realitate virtuală și a instrumentelor de inteligență artificială.
Dar ceea ce este bun pentru clienți este bun și pentru serviciile de informații și pentru autorii atacurilor cibernetice, subliniază editorialiștii NYT, explicând că oricine deține control asupra rețelelor va exercita control și asupra fluxurilor de date.
Foști și actuali oficiali guvernamentali, agenți de informații și directori ai firmelor de telecomunicații din SUA afirmă că este clar că potențialul creat de rețeaua 5G a generat calcule cu miză evidentă pentru Casa Albă condusă de Donald Trump – convingerea că trebuie să existe un singur învingător în această cursă a înarmării, iar partea care pierde trebuie exclusă. În ultimele luni, oficialii de la Președinția SUA au început să elaboreze un proiect de ordonanță executivă, așteptată în următoarele săptămâni, care practic le-ar interzice companiilor americane să folosească echipamente de origine chineză în rețelele esențiale de telecomunicații. În prezent, interdicția vizează doar rețelele guvernamentale.
Nervozitatea legată de tehnologia chineză există de mult timp în Statele Unite, alimentată de temerile că Beijingul ar putea introduce dispozitive speciale în rețelele de telecomunicații care le-ar permite serviciilor secrete chineze să intercepteze comunicațiile militare, guvernamentale și corporative. Iar intruziuni cibernetice chineze asupra activităților companiilor și entităților guvernamentale americane s-au produs în mod repetat, comise inclusiv de hackeri suspectați că ar lucra pentru Ministerul chinez al Securității Statului.
Preocupările au devenit urgente în contextul în care numeroase țări încep să decidă ce firme le vor construi rețelele 5G.
Washingtonul este preocupat și de legăturile dintre directori ai companiilor chineze și Administrația de la Beijing, acuzată că devine din ce în ce mai autoritaristă. „Este important să ne amintim că relațiile companiilor chineze cu Administrația de la Beijing nu sunt asemenea relațiilor firmelor private cu guvernele țărilor din Occident. Legea chineză pentru Informații Naționale, adoptată în 2017, obligă firmele chineze să susțină, să ofere asistență și să coopereze în activitățile de colectare de informații,” explică William R. Evanina, directorul Centrului Național american pentru Contrainformații și Securitate.
Atenția acordată de Casa Albă activităților companiei Huawei coincide cu abordarea generală a Administrației Donald Trump de contracarare a Chinei, care include majorarea taxelor vamale pentru produsele chineze, restricționarea investițiilor și inculparea unor cetățeni chinezi cărora li se atribuie atacuri cibernetice și activități de spionaj.
„Președintele Donald Trump consideră că esențial să fie rezolvată această problemă economică, nu doar pentru echilibrarea balanței din punct de vedere comercial și a face China să se conformeze regulilor ca toate celelalte țări, ci și pentru a evita un dezechilibru viitor din punctul de vedere al puterii politice și militare. Din punctul său de vedere, cele două aspecte sunt foarte strâns legate”, a explicat John Bolton, consilierul prezidențial american pentru Securitate națională, într-un interviu acordat recent cotidianului The Washington Times.
Administrația SUA a avertizat națiunile aliate că următoarele șase luni reprezintă o perioadă critică. Multe țări lansează procedurile pentru organizarea licitațiilor destinate rețelelor 5G, urmând să decidă contracte în valoare de miliarde de dolari.
Guvernul chinez consideră acest moment ca fiind șansa de a construi rețele de telecomunicații în lume – în principal în țări europene, asiatice și africane care sunt din ce în ce mai mult sub influența economică a Beijingului.
„Va fi chiar mai important decât instalarea sistemelor de electricitate. Totul va fi conectat, iar sistemul central al acestor orașe inteligente va fi rețeaua 5G”, apreciază analistul Chris Lane, de la firma de consultanță Sanford C. Bernstein.