Prima pagină » Economic » Țara care vrea refugiați, dar nu reușește să îi atragă

Țara care vrea refugiați, dar nu reușește să îi atragă

Țara care vrea refugiați, dar nu reușește să îi atragă
Portugalia s-a oferit să găzduiască 10.000 din refugiații care au ajuns în Europa din zonele devastate de război ale lumii, dar până acum numai 234 au sosit aici, scrie Bloomberg.

„Este dificil să găsești foarte repede refugiați care pot veni în Portugalia”, declara recent președintele Marcelo Rebelo de Sousa. În condițiile în care criza refugiaților pune pe jar țări ca Grecia și Germania, disponibilitatea Portugaliei de a împărți povara nu primește prea multă atenție. În timp ce țara critică lipsa de coordonare din Europa și obstacolele de ordine administrativă, contrastul dintre performanțele sale economice și cele ale Germaniei, care a primit peste 1 milion de refugiați numai anul trecut, ar putea juca și el un rol.

Deși economia portugheză și-a revenit în 2014 și a accelerat anul trecut după un declin de trei ani până în 2013, rata șomajului din această țară rămâne ridicată. Aceasta, deși a scăzut la 12,3% de la vârful de 17,5% din 2013, este în continuare triplul ratei germane de 4,3%, iar acest fapt ar putea continua să erodeze atractivitatea Portugaliei. „Este mai ușor pentru un imigrant să se îndrepte către centrul Europei unde există o piață mai concentrată decât în unele țări de la periferia cum este Portugalia.
În centrul Europei venitul pe cap de locuitor este mai ridicat”, arată Rui Serra, economist-șef la Caixa Economica Montepio Geral. Premierul Antonio Costa spune că există problem structurale în zona euro care agravează disparitățile. Cu factorul demografic în minte, guvernul portughez a așternut covorul de bun venit în fața refugiaților.

Populația Portugaliei a scăzut și a îmbătrânit în fiecare an de la sfârșitul anului 2011 până la aproximativ 10,37 milioane la sfârșitul anului 2014 în condițiile în care performanțele slabe ale economiei i-a determinat pe mulți cetățeni de vârstă activă să plece peste hotare. Populația Germaniei, deși la rândul său în curs de îmbătrânire, a crescut totuși în fiecare an în aceeași perioadă. Departe de a atrage migrantți, Portugalia are probleme în a-și convinge proprii cetățeni să nu plece. Începând cu 2011, numărul emigrantților l-a depășit pe cel al imigranților în fiecare an până în 2014. Între 2009 și 2014, proporția tinerilor a scăzut până la 14,4% de la 15,3%, iar populația de vârstă activă s-a redus la 65,3% de la 66,4%. Portugalia a invocat și alte motive pentru lipsa sa de atractivitate pentru refugiați, incluzând o coordonare deficitară în UE și amploarea crizei.

Citește în continuare pe zf.ro.

Autor

Citește și