Țara unde aproape jumătate din terenul arabil este degradat. 1,35 miliarde de oameni depind de găsirea unei soluții
Mai bine de 40% din terenului arabil din China este degradat, fapt care duce la scăderea capacității de producție a alimentelor pentru statul cu cea mai mare populație din lume – 1,35 miliarde de locuitori, scrie Business Insider, citând agenția Xinhua.
Solul din provincia Heilongjiang, aflată în nordul statului, unde sunt cultivate cerealele care se transformă apoi în mare parte din pâinea chinezilor s-a subțiat, în timp ce fermele din sudul Chinei suferă din cauza acidifierii solului, arată datele ministerului chinez al Agriculturii.
Cei de la Beijing au devenit, în ultimii ani, din ce în ce mai îngrijorați de rezerva de alimente, după ani de industrializare rapidă care au dus la poluare extensivă a cursurilor de apă și a terenurilor angricole.
Statul chinez a trasat deja o serie de planuri care să îl ajute să lupte împotriva poluării solului, care afectează, la ora actuală, circa 3,3 miliaane de hectare.
Ministerul Agriculturii vrea să conecteze 53 de milioane de hectare de teren agricol până în 2020, lucru care vor permite o rezistență mai bună la secetă și inundații.
Oficialii vor să întărească, de asemenea, monitorizarea managementului terenurilor arabile și să accelereze procesul legislativ pentru a proteja terenurile agricole și pentru a asigura astfel o producție de alimente stabilă.
În prezent, protejarea terenurilor agricole este dificilă având în vedere că răspunderea pentru contaminarea solului este greu de derminat. Guvernul pregătește lege care să se ocupe de această problemă, dar aceasta nu va fi adoptată, cel mai probabil, până în 2017.