TARIFELE de interconectare pentru telefonia mobilă SCAD de la 1 septembrie

Publicat: 30 08. 2012, 15:09
Actualizat: 02 02. 2019, 05:46

Tarifele maxime de interconectare percepute de operatorii rețelelor mobile de telefonie vor scădea cu 24% de la 1 septembrie, până la nivelul de 3,07 eurocenți/minut, a anunțat Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

„Ca urmare a reglementărilor ANCOM, începând cu data de 1 septembrie, tarifele maxime de interconectare percepute de operatorii rețelelor mobile de telefonie vor scădea cu 24%, până la nivelul de 3,07 eurocenți/minut. Aceasta este a doua etapă de reducere a plafoanelor maxime pentru tarifele de interconectare la telefonia mobilă în acest an, după cea din martie, când tarifele au fost reduse cu valori cuprinse între 19% și 30%”, se arată într-un comunicat al instituției.

Prima etapă de reducere a tarifelor de interconectare a avut loc la 1 martie, la 4,05 eurocenți/minut.

Operatorii cărora li se aplică această reglementare sunt Cosmote România, Orange România, Romtelecom, RCS&RDS, Telemobil și Vodafone România.

Tarifele de interconectare, sau de terminare a apelurilor, sunt plătite între operatori pentru convorbirile clienților în afara rețelei la care sunt abonați sau au cartelă prepaid. Acest preț se regăsește în tariful perceput clientului care inițiază apelul.

În urma reglementărilor, se mai spune în comunicat, tariful mediu pentru terminarea la puncte mobile a apelurilor de voce în România a scăzut în termen nominali cu peste 70%, din 2003 și până în prezent.

„Anul 2013 va marca noi evoluții ale tarifelor de terminare ale apelurilor de voce atât la puncte fixe, cât și la puncte mobile. Cuantumurile și viteza reducerilor vor fi definitivate în urma consultărilor publice naționale și europene”, se arată în comunicat.

Numărul total de abonamente și cartele de telefonie mobilă din România era de 23,4 milioane la sfârșitul anului 2011, în scădere cu 4% față de cel înregistrat la finele lui 2010.

Numărul cartelelor preplătite active a scăzut în 2011 cu 6%, ajungând la 14,05 milioane, în timp ce numărul abonamentelor persoanelor fizice a scăzut cu 3% (până la 6,42 milioane), iar numărul abonamentelor încheiate de persoane juridice a crescut cu 5% (ajungând la 2,94 milioane), în comparație cu valorile înregistrate la nivelul anului 2010.

Rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă la sfârșitul anului 2011 era de 123 cartele SIM active la 100 locuitori, calculată pe baza rezultatelor preliminare ale recensământului desfășurat în 2011.

Potrivit datelor raportate ANCOM de furnizori, piața de comunicații electronice a înregistrat în anul 2011 valoarea de 3,5 miliarde euro (14,8 miliarde lei, scădere cu 3% în moneda națională).

ANCOM este instituția care protejează interesele utilizatorilor de comunicații din România, prin promovarea concurenței pe piața de comunicații, administrarea resurselor limitate, încurajarea investițiilor eficiente în infrastructură și a inovației.