Țările care renunță rapid la plata prin numerar. Cum arată societatea cashless

Țările care renunță rapid la plata prin numerar. Cum arată societatea cashless
Publicat: 24/11/2014, 19:52

În Coreea de Sud, cota de piață a plăților non cash din valoarea totală a plăților realizate de consumatori este de 70%. Procentul populației cu card de debit este de 58%.

În Germania, cota plăților non cash este de 76% din valoarea totală a plăților. De asemenea, 88% dintre germani dețin un card de debit. Începând cu anul 2012, comercianții au nevoie doar de un iPhone și un cititor produs de compania EMV (conectat la telefon), pentru acceptarea plăților de pe carduri de credit sau debit.

În SUA, volumul plăților non cash ajunge la 80% din valoarea totala a plăților realizate de consumatori. 72% dintre americani dețin un card de debit. În urmă cu câteva luni, Apple a anunțat noul serviciu „Wallet”, alături de Microsoft și alte companii tehnologice. Proiectul include și ceasurile electronice care pot realiza plăți electronice. Directorul executiv al American Express, Ken Chenault, a declarat că nu se teme de posibila dispariție a cardurilor de plastic și bancomatelor.

Olanda înregistrează o explozie în privința plăților non cash, care însumează 85% din valoarea totală a plăților efectuate de consumatori. 90% dintre olandezi au un card de debit. De exemplu, parcometrele din Amsterdam nu mai acceptă plăți prin numerar sau monede. 75% dintre olandezi s-au obișnuit deja cu „moda no-cash”, în condițiile în care multe restaurante și retaileri refuză cash-ul.

Australienii stau bine la capitolul plăți non cash. Astfel, 86% din valoarea totală a plăților reprezintă plăți fără numerar și 79% din populație deține un card de debit.

Cota de piață a plăților non cash în Suedia din valoarea totală a plăților efectuate de consumatori este de 89%. Procentul populației care deține un card de debit este de 96%. Numărul spargerilor de bănci în Suedia a scăzut în 2008 cu 110%, la doar 16 în 2011. Motivul este simplu: băncile găzduiesc tot mai puține bancnote fizice și hoții nu au ce să fure.

În Marea Britanie, plățile fără numerar ajung la 89% din valoarea totală a plăților efectuate de consumatori. 88% dintre englezi au un card de debit. Începând cu 6 iulie, autobuzele municipalității nu mai acceptă plăți prin numerar. În 2014, doar 1% dintre călătorii cu mijloacele de transport în comun au folosit bani numerar, față de 25% în anul 2000.

În cazul Canadei, cota plăților non cash din valoarea totală a plăților efectuate de consumatori este de 90%. Totodată, 88% dintre canadieni dispun de un card de debit. Începând cu februarie 2013, Canada a renunțat la producția monedelor, generând o economie de 11 milioane de dolari la buget.

Franța se află pe locul secund într-un top zece al țărilor care renunță rapid la plățile prin numerar. Plătile non cash din valoarea totală a plăților consumatorilor însumează 92%. Procentul populației cu carduri de debit este de 69%. Oricine dorește să își cumpere o mașină în Franța se va lovi de o limită de tranzacție de 3.000 euro. Cumpărătorii se pot împrumuta la prieteni, dar dacă suma împrumutată depășește 1.500 de euro, ambele părți trebuie să ofere autorităților câteva explicații.

În Belgia, cota plăților non cash din valoarea totală a plăților consumatorilor este de 93%. Pe de altă parte, 86% dintre belgieni au un card de debit. Belgia are o legislație asemănătoare cu a Franței, scrie CNBC.com. Doar 14% dintre belgieni nu au un card, dar s-ar putea să se răzgândească în curând.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care un bărbat își dă seama că de 30 de ani locuia lângă...
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector...
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO...
Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu...
„Plecați acasă!”. Turiștii din Barcelona au fost alungați de la terase și atacați cu pistoale...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Cauza reală a morții lui Marilyn Monroe! Ce s-a întâmplat ore întregi cu trupul neînsufleţit...
SURSE: cum se modifică OUG 84 - antidrog. INML susţine că termenul de 72 de...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
A dat Bacalaureatul, însă moartea l-a luat la scurt timp după. Un tânăr de 18...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Dacia lucrează la un nou model. Acesta va înlocui un BEST SELLER ce a dominat...
Hamas: Netanyahu împiedică negocierile / Cele patru condiţii care împiedică acordul
Imagini DE ARHIVĂ cu valurile de CĂLDURĂ de pe vremuri
Nu îi lasă să devină proprietari pe teren. Iohannis refuză legea. A decis luni, 8...
Codul Rutier. Greșeala care îi costă scump pe șoferi. Se întâmplă la parcare
Rezultate Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe edu.ro! Cum se face contestație și...
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii...
Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un...
Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu...
BANCUL ZILEI. Bulă, care de-abia şi-a cumpărat o maşină, merge la un service auto: Cât...
Câți elevi au avut media 10 la examenul de Bacalaureat 2024?
×