Prima pagină » Economic » Țările UE vor să blocheze pe termen nedeterminat activele ruse, ignorând avertismentele RUSIEI și riscurile INSTABILITĂȚII financiare

Țările UE vor să blocheze pe termen nedeterminat activele ruse, ignorând avertismentele RUSIEI și riscurile INSTABILITĂȚII financiare

Țările UE vor să blocheze pe termen nedeterminat activele ruse, ignorând avertismentele RUSIEI și riscurile INSTABILITĂȚII financiare

Reprezentanții statelor din cadrul Uniunii Europene au discutat, miercuri, opțiuni pentru prelungirea sancțiunilor prin care sunt blocate activele financiare ale Rusiei, în efortul de a garanta un împrumut al Grupului G7 pentru Ucraina.

Comisia Europeană a transmis un proiect de document prin care ar fi prelungite sancțiunile UE care vizează activele Băncii centrale a Rusiei.

”Opțiunile sunt limitate la imobilizarea activelor Băncii centrale a Rusiei și ar necesita unanimitate în Consiliul UE și compatibilitate cu caracterul reversibil al sancțiunilor”, a afirmat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Ambasadorii statelor UE au discutat opțiunile menite să atenueze preocupările statelor membre G7. Una dintre acestea ar fi prelungirea pe termen nedeterminat a restricțiilor care vizează activele de stat ruse.

”Decizia ar urma să fie revizuită de Consiliul UE la intervale de 12 luni pe baza unor criterii predeterminate, precum oprirea războiului de agresiune, asigurări că nu se va repeta și plata unor compensații de către Rusia”, arată proiectul de document, vizualizat de agenția Reuters.

Riscuri de litigii și instabilitate financiară în Europa

O altă opțiune analizată de liderii UE ar fi prelungirea sancțiunilor cu trei ani. Însă, în toate situațiile, va fi necesară unanimitate din partea statelor UE, ceea ce ridică semne de întrebare, ținând cont de pozițiile Ungariei.

Și Belgia a atras atenția Comisiei Europene că deciziile de blocare a activelor ruse generează riscuri de litigii și instabilitate pe piețele financiare. Compania financiară multinațională Euroclear, cu sediul în Belgia, a atras atenția că planul Grupului națiunilor puternic industrializate (G7) de utilizare a activelor ruse blocate prin sancțiuni pentru garantarea creditelor destinate Ucrainei riscă să afecteze stabilitatea financiară a Europei.

Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a anunțat luni că Bruxellesul înregistrează ”progrese” în sensul transferului a 1,4 miliarde de euro Ucrainei, la începutul lunii august, din profiturile generate de activele ruse imobilizate prin sancțiuni.

În iunie, Grupul G7 a ajuns la un acord privind folosirea profiturilor generate de activele ruse imobilizate prin sancțiuni pentru garantarea unei linii de creditare destinate Ucrainei. Consiliul UE a aprobat în mai un plan care prevede utilizarea acestor profituri.

Rusia amenință cu o ripostă simetrică

Administrația Vladimir Putin a avertizat, marți, că va riposta prin măsuri simetrice la decizia Uniunii Europene de a furniza Ucrainei profiturile produse de activele ruse.

”Într-un mod sau în altul, va exista o ripostă. Aceste acțiuni specifice hoților nu pot rămâne fără reciprocitate. Sigur că explorăm posibilitatea de a acționa în judecată persoanele implicate în adoptarea și în aplicarea acestor decizii, întrucât este vorba de încălcarea dreptului internațional, de încălcarea drepturilor la proprietate și așa mai departe”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei.

Moscova a semnalat constant că intenționează să aplice măsuri puternice de retorsiune dacă Uniunea Europeană va utiliza activele ruse blocate prin sancțiuni.

”Încercările Occidentului de a folosi profiturile generate de activele ruse sunt acțiuni penale și vor genera un răspuns din partea Federației Ruse care va fi foarte dureros pentru Uniunea Europeană”, a declarat recent Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

”Vom folosi toate mecanismele judiciare posibile, cele disponibile acum și cele din viitor. Și nu vom reacționa simetric, pe bază de reciprocitate, ci vom alege diverse metode, care corespund intereselor noastre”, a avertizat anterior Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Foto: Profimedia

Citește și:

Statele Unite vor intensifica ALIANȚA de securitate cu Marea Britanie și Australia, în contextul provocărilor generate de China

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și