Țările UE vor să blocheze pe termen nedeterminat activele ruse, ignorând avertismentele RUSIEI și riscurile INSTABILITĂȚII financiare

Țările UE vor să blocheze pe termen nedeterminat activele ruse, ignorând avertismentele RUSIEI și riscurile INSTABILITĂȚII financiare
Publicat: 24/07/2024, 21:02

Reprezentanții statelor din cadrul Uniunii Europene au discutat, miercuri, opțiuni pentru prelungirea sancțiunilor prin care sunt blocate activele financiare ale Rusiei, în efortul de a garanta un împrumut al Grupului G7 pentru Ucraina.

Comisia Europeană a transmis un proiect de document prin care ar fi prelungite sancțiunile UE care vizează activele Băncii centrale a Rusiei.

”Opțiunile sunt limitate la imobilizarea activelor Băncii centrale a Rusiei și ar necesita unanimitate în Consiliul UE și compatibilitate cu caracterul reversibil al sancțiunilor”, a afirmat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Ambasadorii statelor UE au discutat opțiunile menite să atenueze preocupările statelor membre G7. Una dintre acestea ar fi prelungirea pe termen nedeterminat a restricțiilor care vizează activele de stat ruse.

”Decizia ar urma să fie revizuită de Consiliul UE la intervale de 12 luni pe baza unor criterii predeterminate, precum oprirea războiului de agresiune, asigurări că nu se va repeta și plata unor compensații de către Rusia”, arată proiectul de document, vizualizat de agenția Reuters.

Riscuri de litigii și instabilitate financiară în Europa

O altă opțiune analizată de liderii UE ar fi prelungirea sancțiunilor cu trei ani. Însă, în toate situațiile, va fi necesară unanimitate din partea statelor UE, ceea ce ridică semne de întrebare, ținând cont de pozițiile Ungariei.

Și Belgia a atras atenția Comisiei Europene că deciziile de blocare a activelor ruse generează riscuri de litigii și instabilitate pe piețele financiare. Compania financiară multinațională Euroclear, cu sediul în Belgia, a atras atenția că planul Grupului națiunilor puternic industrializate (G7) de utilizare a activelor ruse blocate prin sancțiuni pentru garantarea creditelor destinate Ucrainei riscă să afecteze stabilitatea financiară a Europei.

Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a anunțat luni că Bruxellesul înregistrează ”progrese” în sensul transferului a 1,4 miliarde de euro Ucrainei, la începutul lunii august, din profiturile generate de activele ruse imobilizate prin sancțiuni.

În iunie, Grupul G7 a ajuns la un acord privind folosirea profiturilor generate de activele ruse imobilizate prin sancțiuni pentru garantarea unei linii de creditare destinate Ucrainei. Consiliul UE a aprobat în mai un plan care prevede utilizarea acestor profituri.

Rusia amenință cu o ripostă simetrică

Administrația Vladimir Putin a avertizat, marți, că va riposta prin măsuri simetrice la decizia Uniunii Europene de a furniza Ucrainei profiturile produse de activele ruse.

”Într-un mod sau în altul, va exista o ripostă. Aceste acțiuni specifice hoților nu pot rămâne fără reciprocitate. Sigur că explorăm posibilitatea de a acționa în judecată persoanele implicate în adoptarea și în aplicarea acestor decizii, întrucât este vorba de încălcarea dreptului internațional, de încălcarea drepturilor la proprietate și așa mai departe”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei.

Moscova a semnalat constant că intenționează să aplice măsuri puternice de retorsiune dacă Uniunea Europeană va utiliza activele ruse blocate prin sancțiuni.

”Încercările Occidentului de a folosi profiturile generate de activele ruse sunt acțiuni penale și vor genera un răspuns din partea Federației Ruse care va fi foarte dureros pentru Uniunea Europeană”, a declarat recent Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

”Vom folosi toate mecanismele judiciare posibile, cele disponibile acum și cele din viitor. Și nu vom reacționa simetric, pe bază de reciprocitate, ci vom alege diverse metode, care corespund intereselor noastre”, a avertizat anterior Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Foto: Profimedia

Citește și:

Statele Unite vor intensifica ALIANȚA de securitate cu Marea Britanie și Australia, în contextul provocărilor generate de China

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu-ți dai seama cât de groaznic suna vocea lui Freddie Mercury, fix ca a unei...
Calcul complet. Ce pensie ia un român, dacă s-a pensionat cu o vechime de 42...
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
Angajații români scapă de plata unei părți din contribuțiile sociale. Consiliul Europei cere transferul acestora...
Cum au apărut Culiță Sterp și Daniela Iliescu la nunta lui Iancu și a Denisei...
„Un gheizer de fecale”, înalt cât un bloc de 18 etaje, a izbucnit în mijlocul...
„Vă voi lichida pe toți”. Fostul președinte al unei țări a creat o o „echipă...
Cât costă o ciorbă în restaurantul din București al lui Nicolai Tand. A dat lovitura...
Andreea Bănică s-a pozat aproape dezgolită pe internet. Imagini sexy cu artista: „Arăți ca o...
Mierea rară care vindecă organismul de boli şi e bogată în seleniu. Cât costă un borcan la un...
Breaking news! Au murit amândoi!
A murit Teri Garr, actrița cunoscută pentru rolul din „Tootsie”. Cu ce probleme de sănătate...
Cuplu bombă în România! El e la PRO TV și ea e la Antena 1
TOP 3 SUV-ur la prețuri de nerefuzat în România! Dacia DUSTER vs. concurența directă
Un însoţitor de zbor dezvăluie cele mai murdare locuri dintr-un avion
Poveste incredibilă! Exploratorul care a ajuns la Polul Nord în ciuda...
Ordin UE. Se schimbă benzile de circulație pe șosea. Reguli noi pentru șoferi
Să râdem! Cele mai tari bancuri din lume
Gabriela Cristea a împlinit 50 de ani. Ce cadou i-a oferit Tavi Clonda înainte de...
Destin macabru pentru Marian, un bărbat de 38 de ani! A fost înjunghiat fără milă...
Daniela Iliescu a explicat alegarea ținutelor sale de la nunta lui Iancu Sterp. “Acum gusturile...
VIDEO Georgiana Lobonț, un artist cu suflet mare. Gestul caritabil făcut pentru un copil a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Draga mea, azi noapte ai strigat „Ionele, nu”!
O pasăre considerată dispărută de 300 de ani a fost văzută din nou