Taxa pe tranzacții financiare ar putea fi introdusă din 2016
Ministrul francez al Finanțelor, Michel Sapin, a declarat că detaliile ar putea fi prezentate până la sfârșitul acestui an, iar noua taxă ar putea intra în vigoare la începutul lui 2016.
„O masă critică” s-a dezvoltat cu sprijinul mai multor țări, printre care Franța, Germania, Italia și Spania, a afirmat Sapin la Bruxelles, după ședința de luni a miniștrilor Finanțelor din zona euro, potrivit Bloomberg.
Oficialii europeni lucrează de mai mult de un an la taxa pe tranzacții financiare, propunere sprijinită de 11 state din zona euro, deși proiectul a picat la nivelul întregii Uniuni Europene.
Până în prezent, cele 11 țări participante au continuat să-și afirme angajamentul pentru introducerea unei astfel de taxe, fără a reuși însă să cadă de acord asupra modului în care va funcționa.
Principalele divergențe vizează modul de taxare a derivatelor financiare – dacă vor fi taxate toate tranzacțiile derivate, numai cele pe acțiuni sau dacă aceste instrumente nu vor fi vizate. De asemenea, statele participante nu au reușit să se pună de acord în privința jurisdicției unde va fi colectată taxa – țara unde firma de trading are sediul central sau statul unde are loc tranzacția. Țările mai mici din grup doresc ca taxa să se aplice la scară mai largă, pentru a maximiza veniturile potențiale la buget, în timp ce statele cu economii mai mari doresc pentru început o aplicare mai restrânsă.
Comisarul european pentru politică fiscală, Algirdas Semeta, a declarat luni la Vilnius că nu s-a ajuns încă la un consens în ceea ce privește modul în care vor fi tratate derivatele financiare. Spania a precizat că mai este de lucru până la stabilirea tranzacțiilor vizate de taxă și altor detalii.
„Nu va acoperi numai (tranzacțiile cu) acțiuni, ci și un număr de derivate financiare pe care acum trebuie să le definim”, a afirmat Sapin.
Marți, reprezentanții celor 28 de state UE vor participa la discuții privind taxa pe tranzacții financiare, facilitând intervenția țărilor care nu au optat să adopte proiectul. Marea Britanie ar putea aduce în discuție o posibilă extindere peste granițe a efectelor negative ale introducerii taxei.
O taxă pe tranzacții financiare aplicată la nivel european ar putea îndepărta companiile din regiune și ar putea afecta perspectivele de creștere economică, a afirmat ministrul Finanțelor din Malta, Edward Scicluna. Malta nu face parte din grupul de 11 state care au adoptat proiectul, dar împărtășește temerile unora dintre aceste țări că o taxă prost gândită ar putea cauza probleme economice.
„În dialogul cu țările care sunt în favoarea proiectului, avem aceleași motive de îngrijorare. Sperăm cu toții că firmele nu vor pleca”, a afirmat Scicluna.
Germania și alte state din grupul celor 11 au avertizat că își vor retrage sprijinul dacă proiectul va fi redactat în așa fel încât țările unde va fi aplicată taxa ar putea suferi retragerea unor companii, a adăugat oficialul.
Proiectul este susținut de Germania, Franța, Spania, Italia, Belgia, Austria, Portugalia, Grecia, Estonia, Slovacia și Slovenia. Proponenții proiectului susțin că taxa este necesară pentru a crește veniturile la buget și pentru a limita specula pe piețele financiare.
„Știm că nu putem face progrese decât pas cu pas. Posibilitățile, situațiile și interesele individuale ale statelor care participă sunt atât de diferite încât numai o taxare de anvergură limitată a tranzacțiilor cu acțiuni și a unor instrumente derivate este posibilă ca prim pas”, a declarat luni ministrul german al Finanțelor, Wolfgang Schaeuble.
Un număr mai mic de state participante crește șansele ca firmele de trading să plece din zona unde va fi aplicată taxa, iar unele țări „nu își permit” să piardă această activitate economică, a mai afirmat ministrul de Finanțe al Maltei.
„Noi, o insulă mică, ne bazăm pe diversificarea sectoarelor economice. Nu ne putem permite ca niciun sector – fie financiar, de producție, servicii, maritim – să piardă din competitivitate în raport cu alte țări”, a explicat oficialul.