Taxa suplimentară redevenței, impusă și pentru resursele naturale exploatate înainte de 1 februarie

Taxa suplimentară redevenței, impusă și pentru resursele naturale exploatate înainte de 1 februarie
Publicat: 15/02/2013, 14:14
Actualizat: 01/08/2014, 07:01

Taxa specială percepută firmelor cu activități de extracție/exploatare a resurselor naturale, altele decât gazele, aplicată la veniturile luate în calcul la stabilirea cifrei de afaceri, va fi impusă inclusiv pentru resursele exploatate înainte de 1 februarie 2013 și comercializate după această dată

În urmă cu o lună, Guvernul a decis să impună firmelor cu activități de extracție/exploatare și comercializare a resurselor naturale, altele decât gazele naturale, o taxă specială de 0,5% aplicată la veniturile luate în calcul la stabilirea cifrei de afaceri, taxă valabilă pentru intervalul februarie 2013-decembrie 2014.

În normele metodologice pregătite de Guvern pentru clarificarea acestei taxe și obținute de MEDIAFAX este prevăzut însă că acest impozit va fi aplicat „inclusiv pentru resursele exploatate înainte de 1 februarie 2013 și comercializate după această dată”, venituri care sunt luate în considerare la stabilirea cifrei de afaceri.

Activitățile care intră sub incidența acestei taxe sunt exploatarea forestieră, extracția cărbunelui superior, extracția cărbunelui inferior, extracția petrolului brut, extracția minereurilor feroase, extracția minereurilor de uraniu și toriu, extracția altor minereuri metalifere neferoase și alte activități extractive. Sub incidența acestei taxe intră și operatorii economici care au licențe de exploatare a resurselor menționate, dar a căror activitate principală nu corespunde acestor coduri CAEN.

Documentul pregătit de Guvern stabilește că sunt asimilate licențelor și permisele de exploatare, emise de Agenția Națională pentru Resurse Minerale pe termen de un an și pentru cantități determinate.

„Operatorii economici care desfășoară și alte activități în afara celor care intră sub incidența acestei ordonanțe sunt obligați să organizeze și să conducă evidența contabilă distinctă pentru delimitarea veniturilor obținute din exploatarea resurselor naturale”, se arată în document.

Normele mai stabilesc că firmele care folosesc resursele naturale exploatate ca materii prime pentru obținerea altor produse (precum produse energetice) și al căror preț este cotat la bursă vor datora impozit pentru partea din venitul rezultat din comercializarea produselor finite, corespunzătoare valorii materiilor prime determinate pe baza prețurilor de referință stabilite de autoritatea competentă în raport de cotațiile internaționale ale acestor resurse naturale.

În cazul companiilor care folosesc resursele naturale extrase ca materii prime pentru obținerea altor produse (precum cărămidă, țiglă, BCA, mixturi asfaltice, betoane) și al căror preț nu este cotat la bursă, impozitul va fi datorat pentru partea din venitul rezultat din comercializarea produselor finite, corespunzătoare valorii contabile a resurselor naturale utilizate pentru obținerea produselor finite astfel comercializate, valoare în care vor fi incluse și toate taxele plătite pentru exploatare.

În cazul operatorilor economici persoane fizice, acest impozit va fi datorat situația în care resursele naturale exploatate sunt și comercializate. Pentru acești operatori, baza de calcul a impozitului pe veniturile rezultate din exploatarea resurselor naturale o reprezintă valoarea livrărilor înscrise în facturile sau alte documente care atestă livrarea, emise în luna pentru care se determină impozitul.

Taxa a fost impusă de Guvern în condițiile în care sistemul de redevențe și tarife urmează să fie revizuit abia începând cu perioada 2014-2015, iar Guvernul caută soluții pentru păstrarea deficitului bugetar în limitele convenite cu Fondul Monetar Internațional.

Taxa specială reprezintă cheltuială deductibilă la stabilirea profitului impozabil și venit la bugetul de stat, Guvernul estimând pentru acest an încasări suplimentare la buget de 106,9 milioane lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Experiența CIUDATĂ a unui bărbat care a fost mort timp de 45 de minute. Ce...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Statul vrea să știe tot ce faci. Se introduce un nou CNP. Ce plan are...
Desertul cu o explozie de gusturi. Nu te poți opri din mâncat
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Gabi Bădălău, adevărul despre momentul în care și-ar fi dat copiii afară din casă: ”Nu...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Un cuplu care încerca să traverseze Oceanul Atlantic cu un iaht a fost găsit mort