Taxele locale vor fi indexate în fiecare an cu rata inflației
Prevederea apare în noul Cod Fiscal, care va intra în vigoare în ianuarie 2016.
„În cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ținând cont de rata inflației pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice”, se arată în articolul 491 din noul Cod Fiscal.
Noul Cod Fiscal arată că sumele indexate vor fi aprobate prin hotărâre a consiliului local și se aplică în anul fiscal următor. La nivelul municipiului București, această atribuție revine Consiliului General al Municipiului București.
În actualul Cod fiscal, valabil până la sfârșitul anului, se prevede că în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează o dată la 3 ani, ținând cont de evolutia ratei inflației de la ultima indexare.
Pe lângă indexarea anuală cu inflația, noul Cod Fiscal oferă posibilitatea administrațiilor financiare să aplice cote de impozitare între 0,08% și 0,2% din valoarea impozabilă a clădirilor rezidențiale, după cum a scris gândul aici. Astfel, de anul viitor românii ar putea plăti impozite de până la două ori mai mari pentru locuințe, potrivit noului Cod Fiscal.
Noul Cod îi avantajează pe cei care dețin mai multe case și pe cei cu locuințe cu o suprafață mai mare de 150 de metri pătrați. Pentru prima locuință în afara celei de domiciliu se plătea până acum la primărie un impozit majorat cu 65%, pentru a doua un impozit mărit cu 150%, iar pentru a treia cu 300%. Aceste taxe majorate vor fi eliminate din 2016. La fel și cele pentru proprietățile cu suprafețe mai mari de 150 de metri pătrați.