Teama de un CUTREMUR distructiv a impulsionat asigurările de locuințe

Publicat: 05 08. 2024, 23:19

This browser does not support the video element.

 

Fiind speriați de cutremure, 30% dintre românii din mediul urban au început să plătească asigurări pentru locuințe.

Dar numai peste 23% dintre locuințele din întreaga țară sunt asigurate, scrie Economica.net. 

Chiar și așa, este un record istoric. Datele furnizate de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor, PAID, circa o treime din locuințele din mediul urban sunt protejate în caz de cutremur, inundație sau alunecări de teren.

Impulsul de creștere a fost dat de seria de cutremure din Gorj de anul trecut, dar și de cutremurele din Turcia.

Un artist digital testează blocurile interbelice, comuniste și postdecembriste

Un artist digital testează blocurile interbelice, comuniste și postdecembriste.  Îl cheamă Michel Marian Ronnett și a colaborat în iulie 2024 cu re:Rise – Asociatia pentru Reducerea Riscului Seismic. Cu expertiza specialiștilor, a putut produce un clip ce ar putea băga în spaimă pe mulți locuitori din București.

În acest clio video, patru tipuri de structuri arhitecturale din perioade diferite ale istoriei Bucureștiului sunt supuse la simulare de cutremure de diferite magnitudinie: clădirile interbelice (1935);clădirile comuniste (1980);clădirile postdecembriste (1995);clădirile corporatiste (2011).

În prima parte a clipului, este reprodus cutremurul de pe 4 martie 1977, care a avut o durată 57 de secunde și o magnitudine de 7,5 grade pe scara Richter. Potrivit simulării, la un cutremur ca cel din 1977, clădirile interbelice (cu 10 etaje) construite în anii 1930 s-ar prăbuși în câteva secunde, Blocurile comuniste (cu 11-12 etaje) construite în anii 1980 ar fi grav avariate sau parțial distruse. Clădirile ridicate după revoluție ar rezista cu brio, rezultând mici pagube.Autorul supune clădirile recreate digital la cutremure de magnitudini diferite – la 5 grade, 6 grade, 7 grade și chiar 8 grade pe scara Richter.

Cutremur la începutul acestei luni 

Un cutremur cu magnitudinea de de 4.4, la adâncimea de 128.8 km, a avut loc joi după-amiază în zona seismică Vrancea, a anunțat Institutul Național pentru Fizica Pământului. Este cel mai puternic seism înregistrat în acest an în România.

Inițial, Institutul Național pentru Fizică, anunțase un seism de 4,7 grade, la o adâncine de 140 de km.Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 41 km vest de Focsani, 64 km nord de Buzău, 69 km est de Sfântu Gheorghe, 81 km est de Brașov, 96 km sud de Bacău, 97 km sud-vest de Bârlad, 98 km nord-est de Ploiești.Până acum, cel mai puternic seism din acest an fusese în ianuarie.

Ultimul seism semnificativ a avut loc pe 6 iulie, unul de magnitudinea 3,0 ce a avut loc la ora 01 :35 noaptea.

 

Citește și: Un artist digital testează blocurile interbelice, comuniste și postdecembriste. Care blocuri s-ar putea prăbuși la un CUTREMUR de 7,5 grade