Tehnocratul Răzvan Nicolescu pleacă de la Energie. Realizările din mandatul său de zece luni
Înainte de a prelua portofoliul de la Energie, Răzvan Nicolescu a fost director de Afaceri Publice și Reglementare la Petrom. El a absolvit Facultatea de Energetică a Politehnicii București și în 2008 a absolvit un program MBA al Solvay Business School din Bruxelles.
Nicolescu a anunțat sâmbătă, pe contul personal de Facebook, că a avut o discuție cu premierul Victor Ponta despre ceea ce urmează.
„Mi-a comunicat că își dorește un nou concept: lipirea, din nou, a departamentului de energie la ministerul economiei și numirea unui ministru politic. I-am mulțumit pentru că mi-a dat șansa să fac ceva pentru România în aceste 10 luni”, a scis el, adăugând că i-a transmis premierului că nu este interesat de nicio altă funcție publică în România.
„L-am rugat să continue reformele începute în energie: finalizarea strategiei energetice intrată în ultima sa fază, îmbunătățirea eficienței companiilor de stat, creșterea transparenței și a integrității, depolitizarea sectorului, atragerea tinerilor în administrația care gestionează sectorul energetic”, a mai scris el.
Nicolescu a mai precizat că își va continua activitatea în cadrul Agenției Europene de Reglementare în Energie (ACER), unde este președinte al Consiliului de Administrație.
La începutul lunii decembrie, ministrul delegat pentru Energie a dat asigurări că prețul la gaze și la energie termică nu va crește pentru populație la 1 ianuarie 2015. Departamentul pentru Energie a anunțat că prețul gazelor naturale produse în România și consumate de populație nu va crește până la 1 iulie 2015. Guvernul și ANRE urmează să elaboreze un nou grafic de dereglementare a pieței de gaze, pentru perioada 1 iulie 2015-1 iulie 2021. Liberalizarea pieței gazelor pentru consumatorii noncasnici se va produce la termenul agreat anterior cu oficialii CE, respectiv 1 ianuarie 2015.
Tot înainte de a-și anunța plecarea de la departamentul pentru Energie, Nicolescu a precizat că prima parte a noii strategii energetice a României va fi pusă în dezbatere publică în decembrie, în lunile următoare urmând să fie publicate și politicile și obiectivele strategiei energetice. România are o strategie energetică aprobată de Guvern în 2007, dar prevederile ei nu mai sunt de actualitate, în principal ca urmare a evoluțiilor economice după criza economică și financiară începută în 2008.
Răzvan Nicolescu este de părere că sectorul energetic din România are nevoie de investiții de 4-5 miliarde de euro, în următorii zece ani, dar și că România nu își permite să renunțe la investițiile în energia nucleară, având în vedere câți bani a cheltuit în acest sector în ultima perioadă.