Teodorovici anunță modificarea OUG 114: Vizează un nou mod de calcul al capitalului social
„Astăzi (joi – n.r.) am adoptat în ședința de Guvern modificările necesare asigurării funcționării în condiții optime a administratorilor de pensii private și diversificării universului instituțional. Pentru protejarea intereselor contributorilor la Pilonul II de pensii și consolidarea perspectivei unei pensii sigure, Guvernul a modificat astăzi OUG 114/2018. Ministerul Finanțelor a arătat toată deschiderea și a purtat un dialog constructiv cu reprezentanții administratorilor de pensii private, în vederea identificării celei mai bune soluții pentru dezvoltarea sistemului de pensii private în România. Soluțiile agreate s-au făcut cu suportul tehnic al Autorității de Supraveghere Financiară și sunt în concordanță cu obiectivele planului de acțiune privind uniunea piețelor de capital referitor la promovarea investițiilor în infrastructură”, a declarat Eugen Teodorovici.
Ministrul de Finanțe a precizat care sunt modificările adoptate joi în ședință de Guvern:
„În principal modificările vizează o nouă modalitate de calcul al capitalului social minim. Se vor asigura, astfel, condiții echilibrate de funcționare a administratorilor și se va permite dezvoltarea sustenabilă și durabilă a sistemului de pensii private exclusiv în folosul participanților. În acest sens, cu acordul administratorilor fondului de pensii am decis creșterea capitalului social al fondurilor în total cu circa 75 de milioane de euro până la 136 de milioane de euro. În medie, un administrator va crește capitalul social al unui fond de pensii cu circa 10,7 milioane de euro până la 19,4 milioane de euro. Infuzia de aproximativ 75,3 milioane de euro o va determina astfel dezvoltarea de pensii private în România. Astfel, capitalul social minim necesar la 31 decembrie a anului în curs este echivalentul în lei a 8% din contribuțiile virate în anul calendaristic precedent diminuate proporțional cu ponderea investițiilor în infrastructură, deci în proiecte de parteneriat public privat sau în fonduri de investiții specializate în infrastructură. În total active la sfârșitul anului. De asemenea a fost adăugată cerința de capital social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii de la data constituirii, reprezentân echivalentul în lei a 4 milioane de euro, calculat la cursul de schimb al BNR.
O altă modificare este extinderea paletei de investiții permise fondurilor de pensii private.Fondurile de pensii pot investi următoarele instrumente financiare: acțiuni și obligațiuni emise de societățile de proiect înființate în baza OUG nr.39/2018 privind parteneriatul public privat sau fonduri de investiții specializate în infrastructură până la maximum 15% din valoarea totală a activelor fondului de pensii. De asemenea, în valori imobiliare tranzacționate pe piețe reglementate emise de societăți în procent de până la 3% din valoarea totală a activelor fondurilor de pensii. În investiții private de capital sub forma acțiunilor și obligațiunilor la societăți sau sub forma participanților la fondurile de investiții în procent de până la 10% din valoarea totală a activelor fondului de pensii”, a anunțat Teodorovici.
El a afirmat că „a fost necesară promovarea regimului de urgență a acestor modificări”.