Teodorovici: În ANAF au fost detașați mai mult de 250 de ofițeri SRI
„Categoric da, au fost ofițeri detașați în acei ani, dar nu mai sunt astăzi”, a declarat Teodorovici, care a precizat că în prezent mai sunt detașați în jur de 200 de angajați ANAF la Parchet. „Pe măsură ce detașările expiră, nu se mai prelungesc, nu mai putem accepta aceste detașări”, a spus ministrul. „Au existat astfel de practici, ofițerii ocupau funcții de conducere, își trimiteau dosare singuri” de la ANAF la SRI, a adăugat Teodorovici.
Președintele Sed Lex, Vasile Marica, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, legat de funcționarea relațiilor ANAF-PG-SRI, că ofițerii SRI erau de fapt șefi ai instituției, iar cei din ANAF mergeau cu verificările mai departe astfel încât să se păstreze direcția trasată de Serviciu. „Erau detașați în instituție iar ei erau de fapt șefii instituției de facto. Veneau cu planul de măsuri pe care îl implementau în instituție iar ANAF era pur și simplu un executant. Nu veneau…erau detașați în instituție, în detașarea din instituție spuneau foarte clar, pe motiv > și făceau aia, aia și aia, fără să comenteze nimeni. Au fost detașați 250 de oameni dacă nu mai bine, în instituție efectiv. Lucrau acolo în instituție, aveau birouri în instituție și ei controlau și coordonau toată activitatea”, a declarat Vasile Marica, președintele Sed Lex, pentru MEDIAFAX.
Sindicaliștii de la Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe (care face parte din Sed Lex) au atras atenția miercuri și cu privire la faptul că Direcția Antifraudă lucra la comanda SRI, instituție ce venea cu lista de firme pe care urmează să le verifice.
În context, ministrul Finanțelor a vorbit de restructurarea ANAF, atât de nevoia schimbării sistemului informatic, cât și a mentalităților, care nu pot fi schimbate peste noapte. „Vom aduce tineri, este greu să insufli la stat ideea că ei lucrează în slujba sistemului privat”, a spus Teodorovici.