Teodorovici, la G20: Investițiile în infrastructură depind de managementul datoriei publice
Ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici, a condus delegația Consiliului Uniunii Europene care a participat în perioada 8-9 iunie a.c. la reuniunea G20 a miniștrilor de finanțe și a guvernatorilor băncilor centrale, desfășurată la Fukuoka, în Japonia.
În perioada ianuarie-iunie 2019, România participă în premieră la reprezentarea UE la nivelul G20 prin prisma deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene.
În acest context, ministrul Eugen Teodorovici a reamintit sprijinul puternic al UE pentru implicarea G20 în problematica sustenabilității și transparenței datoriei din țările cu venit redus (low income countries), un rol important în acest domeniu revenind și FMI, Băncii Mondiale, Institutului Internațional pentru Finanțe și țărilor cu venit redus care s-au angajat să implementeze Liniile Directoare G20 pentru Finanțare Sustenabilă. În același timp, UE susține demersurile cu referire la propunerile Grupului de Persoane Eminente G20 (EPG) privind platformele de țară ca moduri de a îmbunătăți cooperarea dintre toți actorii din domeniul dezvoltării, care ar trebui să includă standarde de dezvoltare agreate de comun acord și selectarea unor platforme pilot.
În intervenția sa, ministrul român a salutat și implicarea Institutului Internațional pentru Finanțe cu referire la transparența datoriei publice, prin promovarea unor bune practici transparente și sustenabile privind creditarea de către sectorul privat în țările în curs de dezvoltare, având în vedere riscurile macroeconomice generate de împrumuturile lipsite de transparență.
Ministrul Teodorovici a subliniat și importanța implicării G20 în domenii precum finanțarea sistemelor de sănătate și reziliența împotriva dezastrelor naturale. „Suntem încântați că inițiativa Președinției japoneze a G20 privind finanțarea sistemelor de sănătate în statele în curs de dezvoltare are foarte multe rezultate, inclusiv documentul de principii pentru care ne-am afirmat sprijinul astăzi. Considerăm că realizarea unui sistem mai bun de sănătate în țările în curs de dezvoltare, inclusiv din perspectiva gradului de acoperire cu asigurări universale de sănătate, depinde fundamental de finanțare, un rol esențial revenindu-le ministerelor de finanțe. Salutăm prin urmare și inițiativa Președinției Japoneze a G20 de a organiza la sfârșitul lui iunie 2019 o reuniune a miniștrilor de finanțe și ai sănătății din G20 pentru a dezvolta acest proiect comun, având în vedere că îmbunătățirea sistemelor de sănătate publică necesită o acțiune concertată a Ministerelor de Finanțe și de Sănătate”, a punctat în intervenția sa ministrul Eugen Teodorovici.
Totodată, ministrul român al finanțelor a reiterat sprijinul UE pentru un consens G20 referitor la principiile referitoare la investițiile în infrastructura de calitate, care să acopere standardele de mediu, sociale și de guvernanță (ESG), anti-corupția și sustenabilitatea datoriei. În același timp, UE consideră că investițiile în infrastructură au nevoie de o guvernanță instituțională adecvată, adaptată unei multitudini de situații, unui orizont pe termen lung al proiectelor, precum și de necesitatea implicării crescute a sectorului privat. „Calitatea investițiilor în infrastructură depinde și de transparența, sustenabilitatea și managementul datoriei publice din țările beneficiare”, a mai menționat ministrul Teodorovici.
Miniștrii din G20 au discutat și despre provocările actuale în domeniul taxării în contextul digitalizării și au aprobat programul de lucru propus de OECD în perspectiva identificării în anul 2020 a unei soluții globale privind impozitarea domeniului digital, care să fie adoptată prin consens.