„OUG 114 se va modifica saptamana viitoare, cum am spus. Au fost discuții la Ministerul de Finanțe cu Asocația Română a Băncilor, s-a ajuns la un anumit punct de vedere agreat de părți, adică de Finanțe, ARB, Banca Națională, și a fost deja informată și Banca Centrală Europeană vis a vis de felul în care se dorește modificarea acestei ordonanțe… Va fi o propunere, joia care urmează, în ședința de Guvern. Ce este foarte clar și agreat cu toți actorii din piață se va regăsi pe masa Guvernului, pentru a se modifica această ordonanță… Pe noi ne interesează foarte mult să mulțumim cetățenii României, costuri mai mici la împrumuturile în lei și, desigur, pentru mediul de afaceri. Sunt calcule foarte bine fundamentate”, a declarat Teodorovici.
Printre modificările OUG 114 făcute publice se numără decuplarea ROBOR de partea de taxă pe activele financiare ale băncilor, eliminarea unor active financiare din masa de impozitare, precum și impozitarea băncilor în funcție de cota de piață a acestora, taxa urmând să fie de 0,2% pentru băncile cu cota de piață sub 1% și 0,4% pentru cota de piață de peste 1%.
Într-o scrisoare adresată ministrului Finanțelor, în februarie, Banca Centrală Europeană a amintit autorităților române că ar fi trebuit consultată înaintea adoptării OUG 114/2018 care prevede introducerea taxei pe activele bancare, într-o scrisoare.
Conform legislației europene, autoritățile naționale sunt obligate să consulte BCE cu privire la orice proiect legislativ din domeniile de competență ale instituției, printre care legile aplicabile instituțiilor financiare, în măsura în care acestea influențează semnificativ stabilitatea instituțiilor financiare și a piețelor.
Instituția europeană a remarcat și faptul că OUG nr. 114/2018 nu a fost însoțită de nicio evaluare a impactului asupra sectorului bancar, iar în absența unui astfel de document, riscul ca taxa să aibă un impact semnificativ asupra stabilității sistemului bancar nu poate fi exclus.