Prima pagină » Economic » Teodorovici: Reclasificarea activităților independente în dependente, după ce avem criterii clare

Teodorovici: Reclasificarea activităților independente în dependente, după ce avem criterii clare

Teodorovici: Reclasificarea activităților independente în dependente, după ce avem criterii clare
Prevederea care împiedică reconsiderarea activităților independente cu venituri din profesii libere și drepturi de autor în dependente este păstrată până va intra în vigoare noul Cod Fiscal, pentru a fi clarificate între timp criteriile de reclasificare, potrivit ministrului Finanțelor.

Normele Codului Fiscal au fost publicate joi în Monitorul Oficial fără abrogarea prevederii care împiedică reconsiderarea activităților independente care generează venituri din profesii libere sau drepturi de autor în dependente, cum anunțase Guvernul, experți juridici remarcând la rândul lor măsura.

„Am convenit deja cu partenerii noștri din piață să rămână sub această formă actul normativ, pentru că deja avem în Parlament, la Comisia de Buget (a Camerei Deputaților – n.r.), câteva amendamente aduse de Coaliția pentru Dezvoltarea României, în sensul clarificării criteriilor și a modului în care se face această reclasificare sau tot ce ține de partea de profesii liberale. Asta a fost înțelegerea cu actorii din piață, să nu mai fie niciun fel de probleme”, a spus vineri ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

În urmă cu o săptămână, Guvernul a anunțat că a modificat normele de aplicare a Codului Fiscal și că un element de noutate adus de actul normativ vizează asigurarea unui tratament fiscal nediscriminatoriu aplicabil veniturilor obținute din activități desfășurate în mod independent.

„În acest scop, Hotărârea de Guvern elimină excepția de la reconsiderare ca activitate dependentă, a activităților care generează venituri din profesii libere, precum și a drepturilor de autor și a drepturilor conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, cu modificările și completările ulterioare”, transmitea Guvernul într-un comunicat.

Această excepție este prevăzută în Codul Fiscal la punctul 1 al primului titlu al HG 44/2004 privind aplicarea Codului Fiscal, fiind stabilit că activitățile desfășurate în mod independent care generează venituri din profesii libere, precum și drepturile de autor și drepturile conexe nu pot fi reconsiderate ca activități dependente.

Punctul respectiv era abrogat în proiectul lansat recent în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor, iar Guvernul a anunțat, săptămâna trecută, eliminarea acestei excepții, dar actul normativ publicat joi în Monitorul Oficial nu mai elimină acest punct.

Diferența a fost remarcată și de site-ul juridic avocatnet.ro, care arată că Guvernul s-a răzgândit și că activitățile independente desfășurate de profesiile libere sau în baza contractelor de drepturi de autor nu vor mai fi reclasificate în activități dependente, deși Guvernul stabilise recent exact contrariul.

Eliminarea excepției a fost criticată puternic în ultima perioadă de către organizațiile patronale.

Teodorovici a reamintit că amnistia fiscală anunțată recent de Guvern pentru anularea unor obligații fiscale înregistrate până la 1 iunie datorate pentru drepturi de autor și constribuții de asigurări sociale de sănătate urmărește tocmai clarificarea cadrului legislativ care delimitează profesiile liberale, moment până la care ANAF nu mai face verificări.

„Proiectul legii amnistiei se află încă în Parlament, la Comisia de Buget-Finanțe, urmează să fie publicată în Monitorul Oficial în câteva săptămâni. Amnistia va fi valabilă până la momentul la care este o redefinire a acelor criteria foarte clare”, a punctat ministrul.

La jumătatea lunii, premierul Ponta a anunțat că Guvernul va discuta un proiect de lege prin care vor fi anulate anumite obligații de plată pentru drepturi de autor, PFA, CASS, diurne, în cazul cărora sunt deschise procese între ANAF și diverși contribuabili, deoarece costul procesele depășește cuantumul banilor obținuți.

Proiectul va fi valabil atât pentru persoane fizice, cât și pentru companii, fără să se refere la plăți de TVA sau de alte impozite.

Citește și