Termica Suceava cere ANRE majorarea prețului gigacaloriei de la 386 lei la 511 lei pentru populație
Societatea de termoficare Termica Suceava a cerut ANRE majorarea prețului de producție a gigacaloriei de la 386,88 de lei la 511,02 lei pentru populație și la 587,74 lei pentru abonații non-casnici, a anunțat primarul Sucevei, Ion Lungu, spunând că nu este de acord cu această „explozie a prețului”.
Lungu a spus, miercuri, într-o conferință de presă, că Termica SA Suceava a cerut majorarea prețului de producție a gigacaloriei de la 386,88 de lei la 511,02 lei pentru abonații casnici și de la 463 de lei la 587,74 de lei pentru abonații non-casnici, invocând liberalizarea prețului la gazele naturale.
„Este o explozie a prețului gigacaloriei cu care nu sunt de acord. Voi informa Consiliul Local în legătură cu această cerere”, a afirmat primarul.
Lungu a explicat că Primăria nu poate suporta o asemenea creștere a prețului de producție a gigacaloriei, menționând că la instituțiile publice ar trebui să achite prețul de 587 de lei pentru gigacalorie, iar pentru abonații casnici ar trebui să asigure o subvenție de 326 de lei la fiecare gigacalorie, populația plătind doar 185 de lei.
Primarul a precizat că această solicitare a Termica SA este pentru perioada mai-decembrie 2013, în condițiile în care se așteaptă ca noua centrală de termoficare a orașului, investiție a Adrem Invest, va deveni funcțională.
Potrivit contractului cu Adrem Invest, prețul de producție a gigacaloriei va fi de 143 de lei, în condițiile în care pentru producerea agentului termic vor fi folosite biomasa și gazele naturale.
Ion Lungu a spus că în condițiile actuale, de liberalizare a prețului gazelor naturale, consideră că a luat cea mai bună decizie când a decis construcția unei noi centrale termice în municipiu care să livreze agent termic la un preț acceptabil.
Totodată, primarul a recomandat populației să nu se debranșeze de la rețeaua de termoficare pentru că prețul încălzirii cu gaze naturale va fi cu mult mai mare decât cel care va fi asigurat prin sistemul centralizat de termoficare după punerea în funcțiune a noii centrale termice.
În prezent, Termica SA produce apă caldă menajeră în cazanele de abur fierbinte care funcționează pe gaz natural, după ce de la sfârșitul iernii centrala electro-termică a societății a fost închisă.
Compania Adrem Invest a început în luna martie lucrările de construcție la centrala de cogenerare pe bază de biomasă de la Suceava și a anunțat că aceasta va fi complet funcțională și operațională pentru a asigura agent termic începând cu iarna 2013-2014.
Lucrările de construcție a centralei sunt realizate de General Construct, un constructor local cu proiecte în România și Germania, în timp ce furnizorul de echipamente este firma austriacă URBAS.
Firma de inginerie industrială Adrem Invest București a câștigat în primăvara anului 2011 licitația organizată de Primăria Suceava pentru construirea unei centrale termice în oraș și înființarea unei noi societăți de termoficare. Combustibilul pe care va funcționa centrala va fi gazul metan în timpul iernii și biomasa pe perioada de vară.
Centrala va furniza 270.000 de gigacalorii anual, iar prețul de livrare stabilit conform contractului va fi de 116 lei pentru o gigacalorie, fără TVA. La acest preț, consumatorul va mai achita 90 de lei pe gigacalorie pentru transportul agentului termic.
Tibi Bujdei, tiberiu.bujdei@mediafax.ro