Prima pagină » Economic » The New York Times: Exporturile chineze amenință AGENDA INDUSTRIALĂ a lui Biden înaintea scrutinului prezidențial

The New York Times: Exporturile chineze amenință AGENDA INDUSTRIALĂ a lui Biden înaintea scrutinului prezidențial

The New York Times: Exporturile chineze amenință AGENDA INDUSTRIALĂ a lui Biden înaintea scrutinului prezidențial

Eforturile președintelui Joe Biden de relansare, prin programe de mii de miliarde de dolari, a sectorului producției în SUA și de accelerare a tranziției spre energie ecologică intră în coliziune cu intensificarea exporturilor chineze de produse ieftine, amenințând investițiile și locurile de muncă, elemente centrale ale programului economic al liderului de la Casa Albă, comentează cotidianul The New York Times.

Biden analizează posibilitatea unor noi acțiuni de protejare a noilor industrii, precum producția de mașini electrice și de panouri solare, de competiția generată de China. Miercuri, în Pittsburgh, președintele SUA a cerut impunerea de taxe vamale suplimentare la importurile de produse din oțel și aluminiu, anunțând și o investigație comercială privind industria chineză a construcțiilor de nave, care beneficiază de subvenții masive.

”Nu vreau o dispută cu China, vreau competiție corectă”, a declarat președintele SUA.

Sindicatele, asociațiile companiilor și unii analiști economici cred că Administrația de la Washington ar trebui să restricționeze importurile din China pentru a evita ca inițiativele industriale ale lui Biden să nu fie contracarate de versiuni mai ieftine ale noilor tipuri de tehnologii.

”Pericolul este clar și prezent, întrucât politica industrială a Administrației Biden nu se concentrează pe producția clasică, cu forță de lucru slab-calificată și ieftină, ci pe producția nouă, prin tehnologii avansate. Iar China a suplimentat investițiile în acest domeniu”, afirmă Eswar Prasad, economist la Universitatea Cornell.

”SUA și China recurg la subvenții guvernamentale masive pentru stimularea creșterii economice și pentru a domina cele mai importante piețe globale ale acestui secol: tehnologiile destinate tranziției globale de la combustibili fosili, pentru a evita modificări climatice catastrofale. Dar abordările în materie de finanțare diferă fundamental. China finanțează fabrici, (…) care exportă produse la prețuri mai mici decât cele ale competitorilor”, constată cotidianul The New York Times.

Joe Biden și echipa sa consideră importurile chineze ca fiind o amenințare directă pentru agenda economică a președintelui. Dar impunerea unor noi taxe vamale riscă să genereze tensiuni suplimentare cu Beijingul.

”Politicile chineze generează capacități excesive de producție, generând riscuri grave pentru industria americană de oțel și aluminiu. China este prea mare pentru a fi lăsată să aplice propriile reguli”, explică Lael Brainard, șeful Consiliului Economic de la Casa Albă.

La rândul său, Beijingul acuză Washingtonul că utilizează aceleași metode.

”Dezvoltarea industriilor chineze este rezultatul inovațiilor tehnologice. Îndemnăm SUA să respecte reglementările multilaterale, să oprească propriile practici greșite și să revină la sistemul comercial multilateral”, a transmis Ministerul chinez al Comerțului.

Foto: Profimedia

Citește și:

SUA anunță sancțiuni contra Iranului /Washingtonul este favorabil ofensivei în Rafah, pentru a evita un atac israelian contra Iranului

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele