Prima pagină » Economic » THE TELEGRAPH: Politica monetară strictă ar putea continua câțiva ani, în contextul tensiunilor geopolitice persistente

THE TELEGRAPH: Politica monetară strictă ar putea continua câțiva ani, în contextul tensiunilor geopolitice persistente

THE TELEGRAPH: Politica monetară strictă ar putea continua câțiva ani, în contextul tensiunilor geopolitice persistente

Băncile centrale ar putea menține câțiva ani dobânzile de referință la niveluri ridicate, în contextul inflației persistente și al tensiunilor geopolitice, afirmă experți citați de publicația britanică The Telegraph.

Conform experților Băncii Reglementelor Internaţionale (BRI), băncile centrale din întreaga lume ar putea fi nevoite să mențină câțiva ani politicile monetare stricte, în contextul cererilor de majorări salariale, al tensiunilor geopolitice și al disputelor comerciale.

Inflația este în scădere, ”dar sarcina nu a fost încă finalizată”, avertizează specialiștii Băncii Reglementelor Internaţionale (BRI), instituție considerată banca centrală a bancherilor centrali.

Majorările de prețuri în sectorul serviciilor sunt ”persistente”, chiar dacă inflația generală este în scădere după haosul care a afectat rețelele internaționale de aprovizionare în pandemie și după șocul prețurilor la energie generat de invazia rusă în Ucraina.

În acest context, specialiștii Băncii Reglementelor Internaționale avertizează că, în situația persistenței presiunilor prețurilor serviciilor, băncile centrale ar putea fi forțate să mențină politici monetare stricte. De asemenea, există riscul perturbării rutelor comerciale, iar globalizarea, care a contribuit la scăderea costurilor de producție în primii ani ai secolului, s-ar putea încheia.

Schimbările climatice și crizele geopolitice pot afecta rețelele globale

”Modificările climatice ar putea crea presiuni în sensul creșterii prețurilor prin perturbări meteo severe și prin restricții asupra rutelor maritime generate de secetă. Tensiunile geopolitice ar putea cauza presiuni suplimentare, inclusiv prin reorganizarea rețelelor globale de valori (…) ”, arată un raport elaborat de Banca Reglementelor Internaţionale (BRI).

În ultimii ani, comerțul global a fost afectat de conflictul comercial dintre Statele Unite și China, de restricțiile impuse în transporturi în pandemie și de atacurile insurgenților huthi asupra vaselor din Marea Roșie.

În trecut, globalizarea a contribuit la menținerea inflației la niveluri scăzute prin deschiderea accesului Occidentului la forța de lucru ieftină din națiuni sărace. Însă Claudio Borio, expert în cadrul Băncii Reglementelor Internaționale, atrage atenția că globalizarea ar putea să nu mai contribuie la ținerea prețurilor la niveluri scăzute.

”Acest factor tinde să se erodeze și credem că presiunile de reducere a inflației ar putea deveni presiuni de creștere a inflației”, subliniază Claudio Borio.

Huw Pill, economistul-șef al Băncii Angliei (BoE), a afirmat acum câteva zile că dobânzile de referință riscă să rămână la niveluri ridicate chiar dacă inflația scade sub nivelul de 2%.

”Observ semnale preliminare privind o dinamică persistentă de scădere a inflației, dar aceste semnale sunt neclare”, a subliniat expertul britanic.

Rezerva Federală din SUA (Fed), Banca Centrală Europeană (BCE) și Banca Angliei (BoE) au semnalat intențiile de a menține politici monetare stricte până la stabilizarea inflației în jurul valorii de 2%.

Foto: Profimedia

Citește și:

Comisia Europeană acuză Apple de ABUZ de poziție dominantă și aplică o amendă de 1,8 miliarde de euro

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și