The Washington Post: Economia CHINEI încetinește, iar acest lucru generează tensiuni comerciale suplimentare

Publicat: 21 09. 2024, 08:30

Activitățile economice ale Chinei încetinesc, iar bursele de mărfuri înregistrează scăderi, pe fondul reticenței Administrației de la Beijing de a interveni pentru redresare, notează cotidianul The Washington Post, avertizând că noua criză riscă să amplifice tensiunile comerciale.

A fost o lună grea pentru economia Chinei. Noile date arată că a doua economie ca mărime din lume încetinește, astfel că anul acesta s-ar putea să nu atingă obiectivul creșterii economice de 5%. Activitățile de producție și retail au încetinit, iar bursele de mărfuri și investițiile imobiliare sunt în scădere puternică. Rata șomajului este în creștere, iar deflația rămâne o problemă urgentă.

Cu toate acestea, oficialii chinezi încă par reticenți să treacă la acțiuni pentru relansarea economică prin stimulente similare celor aplicate după criza financiară din 2008.

În schimb, Guvernul de la Beijing continuă accelerarea strategiei de investiții în unități de producție și se bazează pe profiturile obținute din exporturi, deși tensiunile comerciale cu Statele Unite și Europa subminează abilitatea Chinei de a vinde în străinătate cele mai valoroase produse.

Care sunt problemele economiei Chinei

China depune eforturi pentru a-și reveni după trei ani de restricții aplicate în timpul pandemiei. Economiștii se așteptau la redresarea cererii după încheierea restricțiilor, acum doi ani, dar acest lucru nu s-a întâmplat. În schimb, creșterea a fost slabă, iar ritmul activităților economice continuă să încetinească. Rata șomajului în zonele urbane a atins în august nivelul de 5,3%, cel mai ridicat din ultimele șase luni.

Sectorul imobiliar, care până acum reprezenta un sfert din economie, se confruntă cu probleme serioase. După ce Guvernul a limitat capacitățile companiilor imobiliare de a contracta credite, în 2020, investițiile au început să scadă. În ultimele opt luni, scăderea a fost de 10%. Iar scăderea prețurilor proprietăților afectează capacitățile familiilor și colectarea fondurilor de către autoritățile locale.

”Este dificil să fie înlocuite aceste două motoare de creștere ale economiei chineze”, afirmă expertul Victor Shih, din cadrul Universității San Diego din California.

Guvernul de la Beijing nu pare înclinat să adopte politici de stimulare a consumului și a bunăstării.

”Există un consens tot mai mare în rândul economiștilor că ar trebui să le fie oferite fonduri oamenilor, ceea ce nu cred că se va întâmpla”, afirmă Zhu Ning, profesor la Universitatea Jiao Tong din Shanghai.

În schimb, Guvernul chinez se concentrează pe finanțarea unităților de producție, în efortul realizării priorității Partidului Comunist de asigurare a necesarului în materie de tehnologii esențiale, precum semiconductorii.

Ce înseamnă pentru restul lumii încetinirea economiei Chinei

Succesul producției în China a generat reacții. În ultimele luni, s-au accentuat tensiunile Chinei cu alte țări din cauza intensificării exporturilor chineze. Statele Unite și Uniunea Europeană acuză China de practici comerciale incorecte, precum subvențiile, ceea ce a condus la exporturi masive de mașini electrice ieftine.

”Încetinirea economiei Chinei riscă să exacerbeze problema, întrucât scăderea vânzărilor pe plan intern va forța companiile chineze să dubleze exporturile”, atrage atenția cotidianul The Washington Post.

”Preocuparea Statelor Unite este că scăderea cererii interne în China înseamnă exporturi mai mari. China aplică o strategie care generează tot mai mult confruntări cu restul lumii”, afirmă Logan Wright, director în cadrul grupului de consultanță Rhodium.

Foto: Profimedia

Citește și:

Oficial BCE: Inflația din sectorul serviciilor și instabilitatea mondială au impact semnificativ asupra ZONEI EURO