Țigaretele clasice pierd teren. Care este noua pasiune a fumătorilor

Țigaretele clasice pierd teren. Care este noua pasiune a fumătorilor
Publicat: 29/06/2014, 13:39
Actualizat: 06/02/2019, 13:50

„Analiștii economici spun că în zece ani, vânzările de țigarete electronice le vor depăși pe cele normale. E-țigaretele sunt o inovatie care poate preveni decesele cauzate de fumat, fiind o alternativă mai puțin dăunătoare la tutun. Știm de foarte mult timp că oamenii care fumează pentru nicotină mor din cauza gazelor și gudronului”, a declarat, la primul forum global al nicotinei, profesorul britanic Gerry Stimson, de la Școala de Medicină Tropicală și Igienă din Marea Britanie.

Astfel, țigaretele electronice sunt văzute asemeni smartphone-urilor, ale căror vânzări au explodat de la lansare. În schimb, piața globală de produse din tutun a scăzut cu 4% anul trecut.

În Marea Britanie, de exemplu, numărul utilizatorilor de e-tigarete a crescut de trei ori în ultimii doi ani, la peste două milioane de persoane, iar vânzările acestor produse au o cotă de 40% din piața totală de țigarete.d

În același timp, în SUA, vânzările pe acest segment au o creștere anuală de 115%, ajungând la o valoare de două miliarde de dolari, potrivit datele prezentate de președintele asociației producătorilor de lichide pentru e-țigarete din SUA, Lou Ritter.

El a arătat că în Statele Unite sunt circa 3.000 de producători, care fabrică aproximativ 10.000-15.000 de tipuri de e-țigarete.

În prezent, la nivel mondial sunt 1,3 miliarde de fumători de țigarete clasice și 29 de milioane care preferă țigaretele electronice, iar acest număr continuă să crească în special cu persoane care renunță la tutun, dar nu și la nicotină (substanța care dă dependență – n.r.).

Dacă până în 2012 piața era dominată doar de jucători mici, marii producători au început ofensiva intrând pe acest segment prin achiziții, în special de producători britanici, în încercarea de diversificare a portofoliului, având în vedere reglementările tot mai stricte de pe piața de tutun.

Astfel, British American Tobacco (BAT) a cumpărat în decembrie 2012 un producător britanic de astfel de dispozitive, iar în august 2013 a lansat propriul brand de e-țigarete. Lorillard, al treilea mare producător de țigări din SUA, a achiziționat la rândul său o companie de e-țigări, tot din Marea Britanie.

Și Japan Tobacco International (JTI) a făcut o achiziție pe această nișă, tot în Marea Britanie, iar cel mai recent anunt a fost făcut de Philip Morris International (PMI), care a cumpărat în această săptămână tot un producător britanic de e-țigarete. PMI avea deja un parteneriat cu Altria pentru comercializarea unor astfel de dispozitive.

Problema este însă că țigaretele electronice nu sunt încă standardizate sau supuse unor reglementări stricte, putând fi achiziționate foarte ușor de către oricine, iar Organizația Mondială a Sănătății dorește introducerea acestora în categoria produselor tradiționale din tutun și tratate ca atare.

Mai mulți specialiști în domeniu s-au reunit în acest weekend la Varșovia, la primul forum global al nicotinei, pentru a găsi soluții de standardizare și reglementare a e-țigaretelor, atât pentru lichidul utilizat, cât și pentru dispozitivul în sine, și pentru a crea reglementări astfel încât acestea să nu poată fi achiziționate de copii sau adolescenți.

Specialiștii reuniți la Varsovia sunt și semnatarii unei scrisori către OMS, trimisă la finele lunii mai, în care susțin că reglementarea e-țigaretelor asemenea celor normale afectează consumatorii care vor să renunțe la fumat, iar acestea nu sunt atât de dăunătoare, pentru că nu conțin toate substanțele periculoase din țigările tradiționale.

În replică, 100 de specialiști în sănătate publică și medici au trimis o scrisoane OMS în care cer organizației să impună și e-țigaretelor aceleași reglementări ca în cazul țigărilor normale. Ei subliniază că nu există studii clare care să confirme siguranța acestor produse.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Taxă pentru românii care stau la bloc. O plăteşte toată lumea: Este o aberație colosală!
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Test de cultură generală. Câte laturi are Marea Piramidă din Giza?