Județul din România în care se trăiește cel mai bine este Timișul, reiese din topul județelor cu cele mai bune condiții de viață realizat de gândul.
Clasamentul a fost întocmit pe baza unor punctaje acordate în funcție de șapte indicatori socio-economici relevanți, respectiv șomajul, salariul mediu net, suprafața spațiilor verzi în orașe, rata criminalității, gospodăriile conectate la rețeaua de canalizare, productivitatea (PIB pe cap de locuitor) și speranța de viață.
Deși nu a obținut punctajul maxim la niciunul dintre cei șapte indicatori luați în calcul, media generală a județului Timiș a fost de 37,2 puncte, din 42 posibile, reușind astfel să devanseze județul Ilfov și Municipiul București.
Locuitorii din Timiș sunt printre cei mai productivi din țară, contribuția medie a unui cetățean la economia locală fiind de peste 10.000 de euro, nivel depășit doar de bucureșteni.
În ciuda faptului că, în teorie, un PIB mare pe cap de locuitor înseamnă un mediu de afaceri activ și locuri de muncă bine plătite, Timișul se află pe locul șapte la nivel național în ceea ce privește salariul mediu net. Astfel, locuitorii din Timiș aveau la finele anului trecut lefuri de circa de 1.504 lei, mai mici decât cele din județe precum Sibiu sau Gorj, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).
(Click pentru a mări)
FOTO: gândul.info
Totodată, Timișul se află pe locul doi în ceea ce privește rata șomajului, de numai 2,02%, față de media națională de 5,59%.
Economia locală este dominată de industria auto, doi mari jucători străini asigurând peste 10.000 de locuri de muncă în județ. Continental Automotive România, producător de echipamente electronice pentru mașini, și Delphi Packard, producător de componente auto, au înregistrat în 2011 o cifră de afaceri cumulată de peste 670 de milioane de euro, potrivit celor mai recente bilanțuri publicate de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).
Cel mai slab indicator din județul Timiș a fost speranța de viață, de 73,6 ani, similară celei din Harghita, județul cu cele mai mici salarii medii din țară.