Pe de altă parte, județe precum TeÂleorman sau Buzău sunt amenințate de îmbătrânirea populației, acestea fiind zonele în care sunt înregistrate cei mai mulți pensionari raportat la numărul totalul al populației.
Identificarea structurii pe grupe de vârste a populației din județele României este un exercițiu cât se poate de util în contextul în care studiile arată că disponibilitatea forței de muncă devine mai importantă decât costul acesteia.
Industria auto, turismul, serviciile financiare, medicina sau industria petrolieră sunt printre marile domenii economice unde decizia de investiții va depinde în primul rând de disponiÂbilitatea forței de muncă, nu de costuri, aceasta fiind, poate, cea mai importantă transÂforÂmare prin care va trece economia locală.
Statisticile privind deciziile de investiții sunt necruțătoare, automatizarea, robotizarea, lucrul cu datele mutând interesul de pe forța de muncă ieftină pe noi meserii, care nu pot fi îndeplinite cu ajutorul inteligenței artificiale.
„Atunci când vor lua decizia legată de formarea de noi locuri de muncă, companiile, în proporție covârșitoare, vor pune pe primul loc disponibilitatea locală a talentelor, 74% dintre acestea spunând că acesta este principalul factor după care își orientează investițiile. Spre comparație, 64% dintre companii spun că pentru ele principala grijă este costul forței de muncă”, se arată în studiul Viitorul Muncii, lansat de Forumul Economic Mondial în septembrie anul acesta.
Prezența internetului sau inteligența artificială, trecerea spre o economie mai verde sau dezvoltarea clasei de mijloc sunt megatendințele care vor afecta piața forței de muncă. Vezi topul județelor, în funcție de vârsta forței de muncă și mai multe detalii pe acest subiect, în Ziarul Financiar.